Kultura

Otvara se Decembarska umjetnička scena 2015

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport, Nela Savković-Vukčević, saopštila je da je Manifestacija objedinila sve umjetničke forme: likovnu, muzičku, književnu, filmsku i pozorišnu.
Govoreći o programima DEUS-a posebno se osvrnula na Performans francuskog umjetnika „Etien“, uličnu umjetnost, u okviru kojeg će francuski umjetnik oslikati pticu na zidu KIC-a „Budo Tomović“. Performans se realizuje u okviru DEUS-a i Konferencije o klimatskim promjenama COP21, koja je počela u Parizu.

Ukazala je i na projekat pod nazivom „Nova čitanja Kišovog djela“, koji se sastoji od dva segmenta, prvog koji podrazumijeva osvrt na Kišovo djelo i drugog pod nazivom „Tajno lice knjige“, autorske izložbe  Miluna Lutovca.

“ Uslijediće i Godišnji koncert učenika i profesora JU Umjetničke škole osnovnog i srednjeg obrazovanja za talente „Andre Navara“, zatim razgovor o hrvatskom slikaru Vlahu Bukovcu. Gostovaće i predstava ART, Producentske kuće „Tri za groš“ i Beogradskog dramskog pozorišta. U Crnogorskom narodnom pozorištu, 16. decembra realizovaće se koncert KUD-a „Stanko Dragojević“, povodom obilježavanja 70 godina postojanja ovog društva i 135 godina „Pjevačkog društva“. Promovisaće se i časopis „Komuna“, broj koji je posvećen Podgorici. Za 19. decembar, planiran je koncert muzičara Nenada Kneževića Kneza, pod nazivom „Knez i prijatelji“ u Sportskom centru Morača”, ističu iz Sekretarijata za kulturu i sport.

Direktori ustanova kulture, na pressu, predstavili su programe koji su dio Decembarske umjetničke scene. Direktorica KIC-a „Budo Tomović“, najavila je program obilježavanja 50 godina Ustanove, koji će započeti 7. decembra, premijerom filma Momira Matovića „Sa osmijehom već 50 godina…“, zatim će 17. decembra u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ biti priređen program obilježavanja ovog značajnog jubileja.

Tradicionalno, JU Gradsko pozorište u okviru DEUS-a predstavlja se premijerom predstave „Pogled s mosta“, po tekstu Artura Milera u režiji Milana Karadžića. Gostujuća predstava ove godine je „Brašno u venama“ produkcija Sarajevskog ratnog teatra u režiji Borisa Liješevića.

Premijerno će biti izvedena i predstava „Ćelava pjevačica“ u režiji Slobodana Milatovića, u KIC-u „Zeta“ – Golubovci. Ova predstava je produkcija upravo ove ustanove. U KIC-u „Malesija“ – Tuzi, gostovaće pozorište iz Tirane sa predstavom „Neko ko će brinuti o meni“.

Kako navode, književni program je raznovrstan i izuetno bogat.

U okviru DEUS-a 2015 promovisaće se knjiga poezije „Od plamena do svjetlosti“ autora Mladena Lompara, zatim „Rječnik slovenačko-crnogorski i crnogorsko-slovenački“ autora Remza Skenderovića.

Realizovaće se i promocija knjige „Crnogorska moderna“ priređivača Branka Banjevića. Knjiga „Istorija Crne Gore“  Živka Andrijaševića, biće predstavljena u okviru manifestacije, kao i monografija „Gradonačelnici“ autora Danila Burzana.

Kako se navodi u saopštenju, književni segment biće završen programom „Noć jubileja“ – povodom obilježavanja godišnjice rođenja tri velikana iz književnosti: Borislava Pekića, Danila Kiša i Miodraga Bulatovića.

Likovni segment Manifestacije sadrži 5 izložbi stilski različitih. Prva u nizu je izložba slika Nebojše Kavarića, zatim izložba crteža autora Aca Bojića, izložba slika Gordane Trebješanin pod nazivom „Nebo od borova“, izložba radova Tijane Dujović-Lišćević i instalacije u prostoru – grupna izložba autora: Nikole Radonjića, Matana Vukčevića, Veljka Kopitovića i Marka Lukovca pod nazivom „Slađa od šećera”.

Manifestacija će trajati do 28. decembra.

Send this to a friend