Kultura

Ovo je knjiga koju bi svako trebao da pročita

Pitanje je za samo 13 sati dostiglo preko 2.300 komentara, a najviše glasova dobile su Ezopove basne.

“Samo nekoliko knjiga može da se održi kroz različite kulture i vrijeme, takve su i Ezopove basne. Na fakultetu sam učio o staroj Grčkoj, tako da sam čitao i prevodio mnoge od njegovih basni. One su brze, zabavne, imaju toliko skrivenih blaga istine koje bi svako trebalo da zna i primjenjuje. Ne slušajte glasine, uvijek budite iskreni, činite drugima, uvijek postoje dvije strane svake priče, to su samo neke od mnogih mudrosti kojim nas basne uče. Idite i pročitajte jednu i sjetite se da su ih prije 2.600 godina pričali robovi”, glasi najpopularniji komentar na sajtu.

Ezop je legendarni grčki basnopisac. Živio je u VI vijeku prije naše ere. Prema Herodotu bio je rob. Legenda je iskitila njegov život neobičnim doživljajima dovodeći ga u vezu s Krezom, Solonom i drugim grčkim mudracima. Pod njegovim imenom sačuvana je zbirka od 426 basni u prozi, od kojih najveći dio potiče iz kasnijeg vremena. Ezop se smatra glavnim predstavnikom basne u svjetskoj književnosti. U grčkoj književnosti njegove je basne prerađivao u stihu, Babrije, a u rimskoj Fedro i Avijan. I svim kasnijim basnopiscima (La Fonten, Lesing, Krilov i Dositej) služio je Ezop kao izvor i kao uzor.

Ezop prosto i naivno crta prizore iz životinjskog svijeta, a ima na umu ljudske prilike. Životinje u njegovoj basni nijesu drugo nego predstavnici različitih kategorija i tipova ljudskog društva: roda, na primjer, predstavlja pobožne ljude, gavran bezbožnike, lastavica brbljivce, lisica prepredenjake i spletkaroše, vuk nevjernike, žabe hvalisavce, lav tirane, magarac paćenike, ali i budale i glupake i td.

Prema tome ocrtan je karakter životinja. To crtanje zasniva se na istinskom posmatranju i poznavanju prirode.

Korisnici su navodili klasike poput knjige “Starac i more” i Biblije, ali je ubjedljivo najviše glasova imao komentar koji navodi da su Ezopove basne knjiga koju bi svako trebalo da pročita.

Redit je postavio pitanje na osnovu studije objavljene u magazinu Socijalna nauka i medicina, po kojoj se pokazalo da ljudi koji čitaju knjige žive duže.

Send this to a friend