Kultura

Ovo ljeto potvrđuje kvalitet našeg filma

“Sarajevo film festival je zaista veliki festival koji okuplja impozantan broj profesionalaca i posjetilaca i u takvoj atmosferi, a ovo nije kliše što ću reći, ne razmišljate o nagradi”, kazao je Dnevnim novinama Kasalica dodavši da na filmske festivale gleda, prije svega, kao na šansu za promociju filma, te da se nije nadao priznanju.

“Tek kad je počelo prikazivanje filmova u našoj selekciji krenuli su razgovori o filmovima i potencijalnim nagradama. Niko od nas se nije nadao Srcu Sarajeva, pa je na dodjeli iznenađenje bilo tim veće”, navodi mladi reditelj.

On dodaje da je dovoljan uspjeh biti u selekciji SFF-a, budući da su se u konkurenciji našli filmovi koji su svoje premijere imali u Kanu i Lokarnu, čak i bivali nagrađeni na istim.

Kasalica ističe da se nada da će “Biserna obala”, koja će sljedeće nedjelje biti prikazana na filmskom festivalu u Pančevu, nastaviti uspješan festivalski život, da je dobijena nagrada svakako dobra preporuka za to, te da su upravo festivali najbolja mjesta za promociju filmova poput ovog.

“Riječ je o kratkom filmu koji nema redovnu bioskopsku distribuciju pa su projekcije na festivalima značajne jer dobijate šansu da film pogleda publika koju interesuje film i koja želi da razgovara o istom. Ali, veoma je važno da država ima dobar festival. To podrazumijeva stručne, obrazovane, školovane ljude koji lako komuniciraju sa strancima, a koji onda i dolaze na taj festival, koji prate i vole filmove i ti filmovi imaju odlične projekcije i koji stvore atmosferu da se gosti festivala osjete dobrodošli i da naravno festival nudi platforme za različitu vrstu podrške filmskim projektima. Ako ovo što sam nabrojao doživimo kao čeklistu ostavljam čitaocima da zaključe na kojem su nivou naši”, kazao je Kasalica.

On smatra da je proces “odvajanja” publike od manje kvalitetnih filmova dugotrajan proces.

“Filmska kultura je toliko snažna i uticajna da zaslužuje i predmet u redovnom obrazovanju. Veoma je važno da se piše o našim filmovima, da autori filmova budu dostupni publici i razgovaramo o istima, da šaljemo sliku da mi volimo naš film pa će ga onda i publika zavoljeti”, smatra Kasalica.

Reditelj ističe da je ovo ljeto potvrda da se realni uspjeh našeg filma ne smije i ne treba ignorisati.

“Da bi uspjeh bio još vidljiviji treba da se ostvari kontinuitet u radu reditelja koji rade sa skromnim budžetima, a koji vrlo lako komuniciraju sa internacionalnom publikom i kritikom i postižu uspjeh koji je realan, transparentan i nedvosmislen. Mislim da je računica jednostavna i da smo onda svi na dobitku”, kaže Kasalica.

On smatra da novac predstavlja problem u našoj kinematografiji, ali da on neće napraviti dobar film.

“Neophodno da se autori konstantno podržavaju, imajući u vidu da naše budžete za filmove niko ni ne osjeti kao ozbiljan trošak. Jednostavno je, naši filmovi malo koštaju,a uspjeh je vidljiv i zašto ne bismo imali nekoliko takvih filmova godišnje?”, zaključio je Kasalica.

“Uspjeh “Biserne obale”, “Dvorišta” Ivana Salatića i “Umira krvi” Senada Šahmanovića je fenomenalan preokret. Javnost se konačno interesuje za mlade autore i počinje da se govori o našim filmovima i uspjesima. Nekako se osjeća ponos svih, a to i jeste poenta. To što je Salatićev film na Veneciji potvrđuje da kontinuitet i doslednost u radu dovode do najvećeg uspjeha. Hajde da se nadamo da ćemo pored Srca Sarajeva za koju nedelju imati i Zlatnog lava”, kazao je Kasalica.

Send this to a friend