Kultura

Ovo su pisci koji nijesu dobili Nobelovu nagradu

Ovo je lista čuvenih pisaca koji nikada nijesu dobili Nobelovu nagradu, piše sajt Kultiviši se. 

Lav Nikolajevič Tolstoj

Tačno je da se Nobelova nagrada ne dodjeljuje posthumno, ali je prvi put dodijeljena 1901-. godine, a Lav Nikolajevič Tolstoj je živio sve do 1910. godine. Kada je prvi Nobel otišao u ruke Silija Pridoma, 42 švedska intelektualca, među kojima i Strindberg, poslali su Tolstoju pismo nezadovoljstva odlukom njihove Akademije.

Tolstoj je, sa druge strane, sve primio stoički. Odgovorio je da je neobično srećan što Nobelovu nagradu nije dobio jer ne bi znao šta bi sa tim novcem uradio i da je siguran da bi novac od nagrade mogao jedino donijeti nešto loše u njegovom životu.

Marsel Prust

Prust nikada nije bio bestseler pisac, ali je zato dio nastavnog programa na svakoj katedri za književnost svuda u svijetu. Moderna umjetnost ne može se ni zamisliti ako izuzmemo sve uticaje koje je ovaj Francuski pisac na nju izvršio.

 

Ali, ni Prust nije dobio Nobelovu nagradu za književnost iako je stvarao tokom 20. vijeka. Nikada nije lako pretpostaviti ko će dobiti sljedećeg Nobela jer ni proces nominacije nije najjednostavniji. Kandidate za Nobelovu nagradu mogu predložiti članovi Švedske akademije, bivši lauerati, predsjednici nacionalnih udruženja pisaca i par izabranih profesora knjižvnosti. Izgleda da su svi oni Prusta doživljavali kao previše ekperimentalnog autora – nikada nije ni bio predložen za dobijanje nagrade.

Džejms Džojs

Popularnost ovog Irca rasla je iz godine u godinu i nakon njegove smrti, ali je tokom života pisao na način koji je bio sušta suprotnost svemu što su akademici u crnim odijelima prihvatali kao visoku književnost. Za početak, Džojs je želio da uništi narativ, priču, okosnicu romana od njegovog nastanka. A za nešto tako veliko, potrebno je vrijeme da bi bilo prihvaćeno.

Danas mnogi smatraju njegov “Uliks” najznačajnijim romanom 20. vijeka.

Virdžinija Vulf

Svega 13 žena dobilo je Nobelovu nagradu od početka njenog dodjeljivanja i većina tih nagrada je iz posljednje dvije decenije.

Čini se da se ovim željela ispraviti nepravda prema onim velikim autorkama koje su uskraćene za Nobelovu nagradu u prvoj polovini vijeka, a među njima svakako prednjači Virdžinija Vulf.

Horhe Luis Borhes

Borhes je jednom prilikom, prilično star, izjavio da Nobelovu nagradu nije dobio jer gospoda u Stokholmu sigurno misle da su mu je jednom već dodijelili. Sve je moguće. Ali da je komitet za dodjelu nagrade uvijek uzimao u obzir i politička dešavanja, istorijski trenutak i neliterarne stavove pisaca svjedoči i Borhesov primjer.

 

Naime, argentinski pisac je povezivan sa nekoliko diktatora iz proteklog vijeka, među kojima su i Pinoče i Franko.

Vladimir Nabokov

Dolazimo i do autora kontroverzne “Lolite” Vladimira Nabokova, koji je uz Borhesa ustanovio postmodernističku prozu i takođe ušao u red stvaralaca koji nijesu dobili priznanje u vidu Nobelove nagrade, iako je bio nominovan više puta.

Zanimljiva godina za Nobelove nagrade bila je 1974. kada su istovremeno bili nominovani i Nabokov i Borhes i Grejem Grin i Sol Belou, ali su nagradu podijelili šveđani Džonson i Martinson, obojica članovi žirija za dodjelu Nobelove nagrade.

Naravno, svako će imati da doda poneko ime. Mnogim autorima prerana smrt bila je jedina prepreka da budu zvanično ovjenčani Nobelovi lauerati kao što su Orvel, Kafka i Ficdžerald.

Među onima koji su ostavili velikog traga u književnosti i popularnost kod šire čitalačke publike, a nijesu dobili zvaničnu potvrdu Švedske akademije o svojoj vrijednosti mogli bismo ubrojati i Selindžera, Fantea, Bukovskog, kao i Bulgakova i Henrija Milera, ali i autore čije se stvaralaštvo vezuje za 19. vijek, ali su živjeli i u 20-om, poput Henrika Ibzena i Antona Pavloviča Čehova.

Send this to a friend