Kultura

Perast: Od muških klapa najbolja “Bunari”, večeras takmičenje mješovitih

Sinoć su dodijeljene nagrade najboljim među muškim klapama u kategoriji nove klapske pjesme. Prema glasovima žirija, najbolja je bila klapa “Bunari” iz Vodica, koji su za nastup odabrali dvije tradicionalne pjesme – “Sinoć mi djevojka za gradom zaspala” i “Sagradit’ ću kuću poli mora”. Druga nagrada pripala je klapi “Kaše” iz Dubrovnika, koji su izveli numere “Kapetanova žena” i “Ajmo pjevat’, ajmo igrat’”, dok je treća nagrada “Peraški kampanio” dodijeljena klapi “Sebeniko” iz Šibenika, koji izveli tradicionalne pjesme “Vozila se barka” i “Šijavica”.

Na takmičenju je učestvovalo sedam klapa. Pored pobjedničkih, predstavile su se i klape “Bukaleta” (Pazin), “Sagena” (Zagreb), “Assa voce” (Podgorica), “Trebižat” (Trebižat).

Žiri, kojim je predsjedavao dr Nikola Buble, činili su Dušan Šarac, mr Sara Dodig, Denis Tafra, Marina Dulović, Beba Milić i dr Zlata Marjanović.

U drugom dijelu večeri izvedeno je devet novih klapskih kompozicija. Dobitnik prve nagrade za najbolje stihove je Julije Balović. Žiri, kojim je predsjedavala dr Gracijela Čulić (Crna Gora), a činili su ga i Dubravka Jovanović (Crna Gora), Vjera Banićević (Crna Gora) i Jasminko Šetka (Hrvatska), Ante Mekinić (Hrvatska) i počasni predsjednik, akademik Jakša Fiamengo (Hrvatska), nagradila je Mirka Nenezića za pjesmu “Zmaj sjevernih mora”, koju je izvela podgorička “Assa voce”.

Stručni žiri je za najbolju novu kompoziciju proglasio “Slavu Perasta”, koju je izvela klapa “Kaše” iz Dubrovnika. Muziku i obradu potpisuje Vicko Dragojević, koji je dobio priznanje “Milorad Minja Vučetić” za najbolju obradu nove klapske pjesme. Dubrovačku klapu nagradila je i publika svojom nagradom “Nikola Gregović” za najbolju novu klapsku pjesmu.

Klapa “Sagena” iz Zagreba osvojila je drugo mjesto sa pjesmom “Neverin”, a podgorička klapa “Assa voce” treće. Oni su izveli kompoziciju “Zmaj sjevernih mora”.

Ovogodišnji XIV Međunarodni festival klapa u Perastu zatvara se večeras programom koji počinje u 21 čas.

Veče će početi takmičenjem mješovitih klapa, a nastupiće “Stradioti” (Herceg Novi / Tivat), “Pročulić” (Korčula), “Kurenat” (Mljet) i “Signum” (Čapljina). Nakon proglašenja pobjednika na programu su “Zavičajne harmonije, u okviru kojih će napjeve iz svojih krajeva izvoditi klape “Castel Nuovo” (Herceg Novi), “Bukaleta” (Pazin,), “Bellezza” (Tivat), “Bisernice Boke” (Kotor), “Oršulice” (Vodice), “Diva” (Široki Brijeg), “Trebižat” (Trebižat), “Alata” (Podgorica), “Corone” (Sarajevo), “Sebenico” (Šibenik), “Luka” (Rijeka) i “Assa voce” (Podgorica).

Send this to a friend