Kultura

Perast: Završen 14. Međunarodni festival klapa, trijumfovao sastav Signum iz Čapljine

Drugu nagradu dobila je klapa Kurenat sa Mljeta, koji su pjevali obrade tradicionalnih pjesama “Paun leti” i “Lijepa ti je od jabuke voćka”, a nagrada za treće mjesto dodijeljena je klapi Stradioti iz Herceg Novog i Tivta, koji su izveli pjesme “U tvom tilu grij” i “Dolazim, Boko”. 

Dodijeljene su i dvije specijalne nagrade, a prema odluci žirija one su pripale ženskim klapama iz Kotora i Tivta, pa su nagradu Deštregovi za najbolju debitantsku klapu na festivalu dobile članice Maris, dok je nagrada Peraški školji za najbolju crnogorsku klapu pripala članicama klape Incanto.

Tokom revijalnog programa Zavičajne harmonije zvuke krajeva iz kojih dolaze predstavili su klape Castel Nuovo iz Herceg Novog, Bukaleta iz Pazina, Bellezza iz Tivta, Bisernice Boke iz Kotora, Oršulice iz Vodica, Diva iz Širokog Brijega, Trebižat iz istoimenog grada, Alata iz Podgorice, Corone iz Sarajeva, Sebenico iz Šibenika, Musica viva iz Sombora, Assa voce iz Podgorice i Luka iz Rijeke.

Podsjećamo, na ovom festivalu koji je trajao od 25. do 28. juna u takmičarskim i revijalnim programima mogle su da se čuju 30 klapa iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Predstavljena su dva festivalska izdanja: knjiga Jakše Primorca i Zlate Marjanović “Pjesme dalmatske iz Boke Ludvika Kube” i treći broj festivalskog časopisa Lirica, o kojima su govorili Zlata Marjanović, Slobodan Jerkov i Milan Kovačević.

 

 

Send this to a friend