Kultura

Plodno i ozbiljno stvaralaštvo: U Nikšiću otvorena izložba slika Lidije Nikčević

“Po drugi put otvaram Lidijinu izložbu. Prvi put sam otvorio prije devet godina izložbu djeteta, učenice koja je mnogo obećavala. Imao sam tada hendikep jer sam morao da biram riječi i prilagodim ih uzrastu djeteta, tada vanserijskog talenta”, istakao je Drašković.

On smatra da će, istaknuta i često nagrađivana, mlada slikarka pomjeriti granice tradicionalno kvalitetnog crnogorskog slikarstva. 

“Lidijine slike plijene posvećenošću, romantičnošću, otvorenom i snažnom porukom koja asocira na krizu, ali i na zrake svjetlosti, koji kao da nagovještavaju izlaz iz nje ekskluzivnošću poteza i nekim značenjem pozitivne energije, jer identifikuju mračnu svakodnevicu i poručuju da ona treba da se prevaziđe”, naglasio je Drašković.

Postavku čini oko dvadeset slika rađenih tehnikom akrilika na platnu, akvarela i kolaža, nastalih u periodu od 2014. do 2016. godine.

Drašković je ocijenio da se, možda i najveći, kvalitet njenih slika ogleda u idejno originalnoj kreacija dvoslojne poruke koju je prikazala postavljanjem čovjeka u svim slikama i prilikama.

“To ukazuje na njegove svakodnevne probleme iz okruženja-hiper urbanizaciju, hiper informatizaciju, hiper otuđenje, hiper probleme, a bogami i hiper debilizaciju”, istakao je on.

U drugom sloju poruke, smatra Drašković, mlada slikarka intelektualno zaokružuje, manjim ili većim probojima svjetlosti koji predstavljaju nagovještaj izlazska iz krize, nadu za čovjeka.

Na početku njenog stvaralaštva dominantni su bili realizam i čovjek, a sada ona prednost daje ambijentu savremenog doba i prostoru. 

Ali, i na novim slikama prisutan je čovjek, samo ovoga puta kao figura u službi naglašavanja prostornosti, kontrasta između prirodnog i konstruisanog, objasnila je autorka izložbe.

“Na novijim slikama čovjek je prisutan kao jedan manje važan elemenat koji treba da potvrdi tu prostornost, taj savremeni ambijent u kome je smješten i u formalnom kontrastu i u nekom značenjskom, jer negdje ga sva ta urbana arhitektura svojom veličinom na neki način poništava”, kazala je autorka.

Nikčević je prošle godine diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesora Branislava Sekulića na temu “Estetika urbanog ambijenta”, a trenutno je na dvogodišnjim magistarskim studijama na istom fakultetu, u klasi prof. Ratka Odalovića. 

Umjetnica je naglasila da izložba, koju je poklonila svom gradu, nije samo prilika da pokaže dosadašnji stvaralački opus, već i obaveza da i u budućnosti nastavi sa istim rezultatima.

“Ako je tačna izreka da “umjetnost nije hljeb života, nego njegova so”, onda je Lidija dobro osolila svoje slike. Unijela je u njih neko raskošno strujanje boja koje nas osvježavaju procvatom njenog stvaralačkog uzleta i talenta”, zaključio je Drašković.

Organizator izložbe, koju su podržali Opštine Nikšić i Ministarstvo kulture u okviru Programa podrške razvoju kulture, je JU “Muzeji i galerije”.

Send this to a friend