Kultura

Počela konferencija “Moć kulture”

Konferencija, koja će trajati i sjutra realizuje se u partnerstvu s njemačkom fondacijom “Konrad Adenauer”.

Na otvaranju Konferencije govorio je Pavle Goranović, ministar kulture i Norbert Beckmann-Dierkes, direktor fondacije Konrad Adenauer.

Goranović je, obraćajući se prisutnima, kazao da crnogorska savremena umjetnička i stvaralačka scena, kao i bogata kulturna baština, uz adekvatnu institucionalnu infrastrukturu, te u sladu sa evropskim iskustvom, u narednom periodu mogu biti snažan podsticaj opšteg društvenog razvoja.

“Razvijajući i unapređujući savremeno kulturno i umjetničko stvaralaštvo, kulturnu djelatnost i kulturni život uopšte, uz valorizaciju bogatog nasljeđa, novom strategijom afirisaćemo raznoliki kulturi identitet Crne Gore i snažiti svijest o crnogorskoj državnosti i njenim vrijednostima”, kazao je Goranović, uz podsjećanje da je Vlada Crne Gore krajem prošlog mjeseca usvojila novi Program razvoja kulture do 2020. godine.

Direktor fondacije Konrad Adenauer, Norbert Beckmann-Dierkes, u svom pozdravnom obraćanju istakao je da je država Crna Gora, sa neizmjernom razolikošću i ogromnim bogatstvom, jedna od velikih kulturnih nacija.

On je rekao da ova zemlja živi u skladu sa načelima koja se temelje na slobodi, demokratiji, toleranciji, dodavši da je to  ono što kultura predstavlja i ono za šta se zalaže Konrad Adenauer Fondacija.

Programom se organizuju tri panel diskusije: Kultura kao razvojni potencijal i kulturi turizam, Kultura i međusektorsko povezivanje i Kultura u službi javne diplomatije.

U okviru panel diskusija govore predstavnici domaćih i međunarodnih institucija.

Sjutrašnji panel pod nazivom Kultura u službi javne diplomatije počinje u 10 sati u Ministarstvu kulture.

 

Send this to a friend