Kultura

Počeo Podgorica Film Festival

NVO Avvantura Montenegro, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom i KIC “Budo Tomović”, realizuje Festival igranog filma u Podgorici.

Ove godine Festival dobija svoje treće izdanje pod nazivom Podgorica Fim Festival, koji je prethodno bio Avvantura Montenegro film festival.

Prve večeri u Velikoj sali KIC-a sa početkom u 18h biće otvoren program retrospektive filmova Mihaela Hanekea ostvarenjem ,”Benijev video” iz 1992. godine.

U 20.30 sati u Velikoj sali KIC-a, biće prikazan film Ivana Marinovića “Igla ispod praga”, koji je crnogorski kandidat za Oskara.

Reditelj Gojko Kastratović i srpska glumica Mirjana Karanović dobitnici su godišnjih nagrada Crnogorske kinoteke za izuzetan doprinos očuvanju i promovisanju filmske baštine u Crnoj Gori “Ratko Đurović” i nagrade “Kinooko” za izuzetan doprinos razvoju filmske umjetnosti, a nagrade će im biti uručene uoči projekcije “Igle ispod praga”.

Nakon projekcije, u 22.30 sati, na terasi KIC-a, nastupiće hrvatska pjevačica Sara Renar, zagrebačka kantautorka, koja iza sebe ima dva albuma.

Ovogodišnji Festival sprovodi i program EOF platforme, koja omogućava prikazivanje nagrađivanih debitantskih filmova koji imaju već bogat festivalski život, kao i program filmova Evropske Filmske Akademije, koja se nalazi u ulozi jednog od partnera.

Iz organizacije navode da će prateći program Festivala činiti i tematske radionice i debate, a eminentni gosti iz inostranstva održaće MasterClass otvorenog tipa.

Pored KIC-a dio programa, tokom kojeg će biti prikazano čak 40 filmova, održavaće se i u podgoričkoj Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.

Ulaz na sve programe je besplatan, a festival će zatvoriti film Miloša Radovića “Dnevnik mašinovođe” u kome glumi Lazar Ristovski.

Send this to a friend