Kultura

Počinju Svjetske umjetničke igre u Crnoj Gori

Za učešće na 3. Svjetskim Umjetničkim igrama prijavilo se više od 60 umjetnika iz 32 zemlje svijeta koji će se predstaviti sa stotinak radova. 

Kako se ističe, taj događaj svjedoči o crnogorskoj otvorenosti prema svim narodima i nacijama i njihovom raznovrsnim umjetničkim izrazima, a organizatori su sigurni da građani neće propustiti jedinstvenu priliku da se upoznaju sa umjetničkim djelovanjem sa različitih kontinenata. 

Sve umjetnike će povezivati isti cilj-stvaranje boljeg svijeta, mira i tolerancije, što je misija organizovanja ovakvih igara. 

Višednevna manifestacija održaće se u Podgorici i Sutomoru.

Podgorička publika će imati priliku da na više mjesta poput ULUCG, Kuslevove kuće, uživa u različitim umjetničkim izrazima likovne i primijenjene umjetnosti u vidu izložbi (slike, crteži, fotografije, grafike, skulpture, nakit, keramika), muzičko-scenske umjetnosti (koncerti, DJ nastupi, plesni i drugi performansi), književnosti, filma (dokumentarni, kratki), arhitekture, te izložba dječijih radova iz 14 zemalja i drugih vrsta umjetnosti.

U Sutomoru će se održati višednevna Konferencija 3. Svjetskih Umjetničkih Igara u toku koje će biti organizovana predstavljanja nacionalnih odbora država članica, prezentacije, interakcije umjetnika i zvaničnika, kao i prezentacija WAG Children Project-a nekoliko zemalja, i Educational Project-a.

WAG je 2009. godine osnovao Piter Vajš, koji je ujedno predsjednik te nevladine organizacije, čije sjedište je u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj, a ko-predsjednik je Jasminka Blažević-Paunović.

Osnivači WAG Montenegro u Crnoj Gori su Predsjednik Crnogorskog nacionalnog odbora Svjetskih umjetničkih igara, slikar Miloš Miki Popović, Slobodan Milatović, Marija Janjušević, Ilija Dapčević, Ratko Odalović i pokojni Džoni Hodžić.

U organizaciji ovogodišnjih igara u Crnoj Gori učestvuju akademski slikar Miloš Miki Popović, potpredsjednik Nacionalnog odbora, akademski slikar i profesor Ratko Odalović, te članovi Dragana Tripković-dramaturg, Damir Murseljević-fotograf i Danijela Vidojević-ekolog.

WAG okuplja 60 zemalja svijeta, a Igre su prvi put održane u Hrvatskoj, 2013. godine, i simbolično su otvorene na dan ulaska Hrvatske u Evropsku Uniju, dok su 2. Igre održane prošle godine u Slovačkoj, takođe zemlji članici EU. 

Stoga će, ocjenjuje se, Igre u Crnoj Gori označiti još jedan korak naše zemlje ka Evropskoj Uniji.

Pored činjenice da WAG okuplja umjetnike iz svih krajeva svijeta, što govori o uspjehu te nevladine organizacije, treba pomenuti i da je Evropska Komisija za kulturu nedavno raspisala konkurs u vezi sa platformom za kulturnu politiku Evropske Unije i da se javilo oko 400 organizacija. WAG je ušao među 35 organizacija koje će tu platformu osmisliti, kao jedna od tri NVO.

Send this to a friend