Kultura

Poezija Kastela objavljena u časopisu Književna sehara

Ta književna istoričarka, kritičarka i univerzitetska profesorica već dugi niz godina živi i radi u Parizu, analizirajući djela velikih svjetskih pisaca.

U ovom broju, ali i u ranijim, objavljeni su književni radovi eminentnih autora balkanske i evropske etabliranosti Mirka Kovača, Tomaša Šalamuna, Josipa Ostija, Enesa Halilovića, Bogomila Đuzela, Srećka Kosovela, Stevana Tontića, Borisa A. Novaka, Marka Vešovića i drugih.

“Književna sehara je časopis za književnost Balkana, pa i šire, čiji je jedini kriterijum estetski, književni. Časopis je otvoren za sve ljubitelje lijepe riječi i sve talentovane i demokratski raspoložene autore, kojima je ljubav prema literaturi iznad svih drugih vrijednosti. Osnovni cilj časopisa je borba za slobodu lijepoga”, saopštio je Kastel.

Dio tekstova izlazi na francuskom i engleskom jeziku. Pored literature, objavljuju se i fotografije i reprodukcije umjetničkih djela autora kojima je taj način izražavanja najbliži.

Kritičari Kastela smatraju najznačajnijim crnogorskim pjesnikom mediteranske provenijencije i uglednim imenom mediteranskog pjesništva. 

Objavio je preko dvadeset knjiga poezije i eseja. O njegovoj poeziji objavljena je knjiga izabranih eseja domaćih i stranih pisaca Mediteranski gospar. Zastupljen je u mnogim antologijama crnogorske, slovenske i evropske poezije.

 

Send this to a friend