Kultura

Ponorac: Prioritet nominacija Cetinja za upis na Listu svjetske baštine

Ponorac je danas predala akreditivna pisma Generalnom direktoru UNESCO-a Irini Bokovoj, čime je stupila i na dužnost Stalnog predstavnika države pri toj organizaciji.

Bokova je istakla uspješnu saradnju organizacije sa Crnom Gorom i konstruktivan naše države kroz članstvo u Izvršnom odboru UNESCO-a. 

“Ona je naročito istakla proaktivnu ulogu Crne Gore na regionalnom planu, prepoznatoj kroz brojne zajedničke projekte, ističući nedavno završenu izložbu na Cetinju “Imaginarni Balkan, identiteti i sjećanja u dugom 19. vijeku”, koja je pod pokroviteljstvom UNESCO-a okupila 12 zemalja”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Ambasador Ponorac je naglaisla značaj koji Crna Gora posvećuje vrijednostima UNESCO-a, s akcentom na važnost obrazovanja kao ključnog modusa za prevenciju ekstremizma i netolerancije. 

Ona je, takođe, ukazala na prioritete države u implementaciji UNESCO-ve Konvencije za zaštitu svjetske baštine. 

Osvrćući se na aspekt regionalne saradnje, Ponorac je istakla zadovoljstvo o prepoznatoj ulozi Crne Gore, dodajući da će Stalna delegacija naše države, takođe, posebnu pažnju posvetiti nominaciji regionalnih projekata – “Srednjevjekovnih spomenika-stećaka”, zajedno sa Srbijom, Hrvatskom i BiH i “Venecijanskih odbrambenih utvrđenja iz 16. i 17. vijeka”, sa Hrvatskom i Italijom.

Send this to a friend