Kultura

Predstava “Komad” u martu na festivalu Slavija 2015

U predstavi igraju Ivona Čović Jaćimović, Žana Gardašević Bulatović i Jelena Nenezić Rakočević, a ovaj dramski komad odmah je skrenuo pažnju kritike i publike precizno markirajući teme i probleme koji opterećuju savremeno društvo. Pored izvođenja u Podgorici već je gostovala u Baru, Tivtu, Nikšiću i Herceg Novom. “Komad” se bavi položajem žena danas, u poslovnom i privatnom okruženju, tretirajući želje, ambicije, radosti i patnje na nekoliko nivoa. Ona otkriva univerzalnost ženskih sudbina, kao i društvenih fenomena sa kojima se svakodnevno susrećemo, a koje često prećutkujemo, skreće pažnju na većinu problema sa kojima se žena danas suočava, rastrzana između posla i porodice, nasilja u porodici, mobinga, urušenih društvenih vrijednosti i zdravstvenih problema. Takođe, pokazuje da rješenje za bolji položaj žene u društvu postoji i da ga treba tražiti u prijateljstvu i solidarnosti i vrijednostima koje, čini se, da smo zaboravili. 

“Slavija 2015” ove godine ugostiće predstave sa tri kontineta Evrope, Afrike i Azije, a pored crnogorskog predstavnika publika 14. festivala odgledaće i predstave iz Irana, Izraela, Rusije, Srbije i Egipta.

Festival Slavija dodeljuje samo jednu nagradu  “Don Kihot” za najbolju predstavu, a statueta Don Kihota je rad vajara Nikole Kolje Milunovića, dok će ga ove godine otvoriti istaknuti glumac Petar Božović. 

 

 

 

Send this to a friend