Kultura

Prezentacija Kišovog životnog djela u Beranama, Kolašinu i Mojkovcu

Iz knjižare Karver su saopštili da će predstava, rađena po motivima djela Danila Kiša, u režiji poznate glumice Crnogorskog narodnog pozorišta Varje Đukić, biti izvedena 27. maja u 20 časova u Kolašinu, 28. maja u 11 časova u Beranama i 28. maja u 19 časova u Mojkovcu.

Program je namijenjen učenicima srednjih škola i građanima Kolašina, Berana i Mojkovca, a organizuje se uz podršku Ministarstva kulture.

Iz knjižare Karver su kazali da će predavanje prethoditi  projekciji, nakon čega srednjoškolci i publika mogu da postavljaju pitanja i saznaju nešto više o djelu Danila Kiša, ali i o mogućnostima umjetničke transpozicije njegove literature u drugu formu-scensku, audio i video.

Razgovor će voditi profesor književnosti Miroslav Minić.

“Nijedan evropski pisac kao Danilo Kiš nije uspio da opiše dva najstrašnija zločina dvadesetog stoljeća – Hitlerove i Staljinove logore. I gotovo niko kao Kiš nije uspio da dva tragična iskustva prevede u čistu poeziju: “Sve Kišove knjige protkane su ovom ogromnom istorijskom dramom. Svejedno, mnogi drugi pisci ostavili su dragocjena svjedočanstva. Ali, Kiš je bio jedini koji je umio da pretvori ovu dramu u veliku poeziju. Opsjednut politikom, nije nikad žrtvovao opštim mjestima politike jednu rečenicu svojih romana. Pred univerzumom politike, Danilo je tvrdoglavao, silovito ostajao pjesnik”, napisao je o Kišu Milan Kundera.

“Dok sam čitao Grobnicu za Borisa Davidoviča osjećao sam da čitam nešto što mi je neophodno, nešto što sam ja propustio da napišem, na što sam mogao bolje da trošim svoj život nego što jesam. Narativna nit je za pjesnika uvijek manje značajna, a kod Kiša se za nju pobrine istorija ili biografija njegovih likova. Njegovi romani i priče su biografije, što još više dokazuje pjesničku senzibilnost na djelu. Jer, biografija je po definiciji elegičan žanr”, zapisao je Josif Brodski.

I Božo Koprivica je nadahnuto pisao o njegovom djelu.

“Kiš je još za života, još u vrijeme Grobnice, Časa anatomije, Enciklopedije mrtvih postao institucija i norma. Strasna mjera. I tako je to sa svakim novim književnim naraštajem i novom generacijom čitalaca”, zabilježio je Koprivica.

Send this to a friend