Kultura

Prijave za crnogorskog kandidata za nagradu Oskar do 15. septembra

Iz Ministarstva su kazali da pravo učešća imaju registrovani crnogorski filmski producenti, pod uslovom da je film prvo javno prikazan u zemlji koja ga prijavljuje u periodu između 1. oktobra 2015. i 30. septembra 2016. godine, kao i da je prvi put javno prikazan u domaćem komercijalnom bioskopu, zarad profita producenta i prikazivača, sedam dana u kontinuitetu, što znači da film koji u bilo kojoj verziji bude imao javno prikazivanje ili distribuciju u nebioskopskom kontekstu, prije prvog bioskopskog prikazivanja, neće biti prihvatljiv za učešće.

Osim toga, film tokom prikazivanja treba da bude reklamiran i medijski eksploatisan na uobičajen način, da bude snimljen na crnogorskom ili nekom od jezika u službenoj upotrebi u Crnoj Gori, te da producent u potpunosti podmiri sve finansijske obaveze prema autorima, ekipi i glumcima, što se odnosi i na regulisanje autorskih prava za korišćenje muzike, inserata i slično.

Iz Ministarstva kulture su istakli da je, pored dokaza da film ispunjava prethodno navedene kriterijume, producent dužan da dostavi i izjavu da film ispunjava uslove i tehničke karakteristike propisane Specijalnim pravilima Američke akademije i Pravilima Ministarstva kulture, kompletan popis imena članova filmske i glumačke ekipe s podacima o njihovom državljanstvu ili mjestu stalnog prebivališta, te kratki sinopsis filma na crnogorskom jeziku.

Kako se dalje navodi, producent mora dostaviti svoje kontakt podatke, biografiju, filmografiju i fotografiju reditelja, tri do pet reprezentativnih fotografija filma, bioskopski plakat filma i originalne članke iz novina i magazina kojima se reklamiralo prvo javno prikazivanje filma u komercijalnom bioskopu sedam dana u kontinuitetu.

Kompletnu dokumentaciju treba podnijeti do naznačenog datuma neposredno Arhivu Ministarstva ili poštom na adresu Ministarstvo kulture, Njegoševa ulica, 81250 Cetinje, s naznakom: Selekcionoj komisiji za nagradu Oskar u kategoriji Najbolji strani film u 2016. godini.

Producent je dužan da, na zahtjev Ministarstva kulture, dan prije prikazivanja pred članovima Selekcione komisije, dostavi kopiju prijavljenog filma, a selekciona komisija ocjenjivaće samo filmove koji budu dostavljeni na tehnički ispravnoj kopiji (35mm/70mm/DCP). 

Iz Ministarstva ističu da komisija može prihvatiti da ocjenjuje film i na DVD kopiji.

O izboru crnogorskog kandidata odlučivaće Selekciona komisija na osnovu Specijalnih pravila Američke akademije i Pravila Ministarstva kulture, a ako se producent ne bude pridržavao odredbi konkursa, Specijalnih pravila Akedemije i Pravila Ministarstva, biće diskvalifikovan.

Rezultati konkursa biće javno objavljeni, a film koji bude odabran kao crnogorski kandidat, aplikacioni materijal mora dostaviti Američkoj akademiji do ponedjeljka, 3. oktobra, u 17 sati.

Send this to a friend