Kultura

Princ Nikola: Volio bih da se moji potomci u Crnoj Gori osjećaju kao kod kuće

„Što je najvažnije, tim aktom, koji je usvojen 2011. godine, anulirana je nelegitimna odluka da porodica Petrović-Njegoš bude nepravedno protjerana u egzil. Stoga sam sretan da je ona danas moralno i istorijski rehabilitovana i daje to urađeno na demokratski način, kroz postupak legitimne crnogorske Skupštine“, dodao je on.

Prema njegovim riječima tim aktom je pravda prema njegovim precima zadovoljena, ali da on ima obaveze prema potomcima.

„Dužan sam da, pored brige o precima, budem odgovoran i prema potomcima dinastije. Dužan sam da mislim na svoju djecu i unuke koji još nemaju prodičnu kuću u Crnoj Gori. Volio bih da se i oni mogu ovdje osjećati kao kod kuće i biti od koristi svojoj državi“, kaže princ Nikola Petrović. Odgovarajući na pitanje kada očekuje da se to pitanje riješi i da se kao porodica okupe u Crnoj Gori princ Nikola je rekao da je Zakonom predviđena rezidencija na Cetinju, koja je trebalo da bude izgrađena prema mom projektu. 

„Nažalost, tek prije nekoliko sedmica zemljište na Bajicama, na kojem bi se gradila kuća, preneseno mi je u vlasništvo, iako je Zakon donijet 2011. godine. Tako, ako uzmemo u obzir rokove za potvrđivanje urbanističkog plana, dobijanje dozvole za gradnju i vrijeme izgradnje, te tešku finansijsku situaciju, bojim se da su mali izgledi da se porodica Petrović-Njegoš u dogledno vrijeme okupi u svojoj kući u svojoj Crnoj Gori. Pri tom, kuća Petrovića na Njegušima, koja nam je po Zakonu stavljena na raspolaganje, drastično propada, što me naročito pogađa“, istakao je on.

Princ Nikola je pokrenuo postupak za obnavljanje dodjela ordena Danila Prvog.

„U znak poštovanja prema ordenu Danila Prvog, u cilju obnove i očuvanja vrijednosti na kojima je zasnovan, a u skladu sa članom 3 Zakona o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš, 5. maja, na dan njegovog ustanovljenja 1853. godine, potpisao sam novi Statut Danilova ordena. Vjerujem da ćemo i na ovaj način dodatno očuvati tradiciju dinastije Petrović i zato sam u aktivnosti za obnavljanje ordena i buduće dodjele uključio svog sina Borisa, čime je dodatno naglašena porodična simbolika“, pojasnio je on.

Princ Nikola je dodao da je zahvaljujući Branislavu Raduloviću, članu Stručnog savjeta Fondacije „Petrović-Njegoš“, donijet Statut koji je objavljen u Službenom listu. 

„Sada teku pripreme kako bismo od septembra krenuli u postupak zvanične dodjele ovog, za Crnogorce istorijski izuzetno vrijednog, odlikovanja. Ordenom mogu biti odlikovani članovi dinastija, domaći i strani državnici, kao i druga lica koja su svojim naučnim ili društvenim radom doprinijela razvoju kulture, umjetnosti i nauke, ili su svojim zaslugama i dobročinstvima doprinijela nezavisnosti i afirmaciji Crne Gore i očuvanju tradicije dinastije Petrović Njegoš“, zaključio je princ Nikola.

 

Send this to a friend