Kultura

Proroković: Vlast u Kotoru da pokaže odgovornost prema kulturnom nasljeđu

Proroković je kazao da je održavanje bedema, koji predstavljaju jedinstven primjer srednjovjekovne fortifikacione arhitekture na Mediteranu i turistička su atrakcija, bio samo jedan od prijedloga koji je Pozitivna u decembru 2013. godine dostavila na Nacrt programa rada Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za 2014. godinu. 

“Iako su prijedlozi podneseni prije dvije godine u toku javne rasprave, Direkcija se tim povodom uopšte nije oglašavala niti je Pozitivna dobila odgovor. Po prijedlozima Pozitivne ništa nije urađeno, a stanje u kojem se nalaze bedemi je katastrofalno”, kazao je on.

Nedavni izvještaj Skupštine opštine o ostvarenju opštinskog budžeta, prema riječima Prorokovića, pokazuje da je od ulaznica na bedeme prihodovano 225.000 eura.

“Ova vlast bi trebalo da ima moralnu i generacijsku obavezu te da sav novac uloži i nađe još finansija kako bi se održalo ono što su nam preci ostavili. Međutim, nadležni potroše oko 30.000 eura samo za potrebe košenja”, ističe on.

Bedemi okružuju staro urbano jezgro grada Kotora, od Ljetnje pozornice do Gurdića, i nezaobilazni su za posjete turista, posebno onih sa kruzera. 

No, kako ističe odbornik Pozitivne, na pojedinim dionicama nedostaju djelovi zidina, nema ni bezbjednosne ograde ili upozorenja, a potencijalno riskantna mjesta su pri vrhu tvrđave i ona gdje je na pojedinim djelovima stepenica kamen izlizan, odnosno klizav.

Pozitivna je takođe inicirala i restauraciju i stavljanje u funkciju česme Karampane iz 17. vijeka, a koja je dugo vremena bila jedini izvor vode u Starom gradu, kao i predlog izgradnje starog mlina na rijeci Škurdi.

“Tako bi Kotor mogao da ima besplatno osvjetljenje dijela bedema. Kotorski odbor Pozitivne predlagao je i čišćenje stare ljetnje pozornice i tehnički prijem trećeg puta, kao i postavljanje pokretnih mostova-vrata na ulaznim sjevernim i južnim vratima u Stari grad, a na žalost ništa nije urađeno po našim predlozima”, zaključio je Proroković.

 

Send this to a friend