Kultura

Pulski filmski festival: Nagrade za filmove “Ničije dijete” i Bićemo prvaci svijeta”

Film “Ničije dijete” reditelja i scenariste Vuka Ršumovića je u okviru Hrvatskog programa (Manjinska hrvatska koprodukcija) osvojio Zlatnu Arenu za najbolji film, Zlatnu Arenu za režiju  – Vuk Ršumović i Zlatnu Arenu za glumačko ostvarenje koje je dodijeljeno Denisu Muriću za ulogu Pućketa.

“Ničije dijete” je do sad osvojio čak 26 nagrada. Film je realizovan u produkciji Miroslava Mogorovića iz kuće Art & Popcorn iz Beograda, koproducenti su Radio-televizija Srbije, BaBoon Production iz Srbije i Kinorama iz Hrvatske, saopštila je kompanija Art & Popcorn.

“Ove godine, srpski film u Puli je osvojio niz lijepih nagrada, i nadam se da će to biti podstrek našim institucijama da shvate značaj našeg filma u regionu i svijetu i da učine sve kako bi se industrija pomjerila s mrtve tačke”, izjavio je Vuk Ršumović. 

“Kako vrijeme prolazi, naše “Ničije dijete” sve više usvaja publika i kritika širom svijeta. Posebno mi je drago kada region prepozna kvalitet našega filma. Zlatna arena je izuzetno značajna nagrada i na profesionalnom i na emotivnom planu i veliko priznanje cjelokupnoj ekipi filma”, izjavio je producent Miroslav Mogorović. 

Film “Zvizdan”, hrvatsko-slovenačko-srpska koprodukcija reditelja i scenariste Dalibora Matanića osvojio je sedam nagrada u okviru Hrvatskog programa (većinska hrvatska produkcija).

Srpski koproducent filma “Zvizdan” je ugledni beogradski filmski kritičar i producent Nenad Dukić (beogradska kuća SEE Film), izvršni producent je Miroslav Mogorović, u ostvarenju igra i glumica Mira Banjac, a film je finansijski podržao Filmski cenatar Srbije. Hrvatski koproducent je “Kinorama” Ankice Jurić Tilić, navodi se u saopštenju.

Žiri koji je odlučivao o filmovima iz Hrvatskog programa radio je u sastavu: Maurizio Brauči, filmski kritičar, Bernd Buder, programski savjetnik Berlinale foruma, Zlatko Burić, glumac, Srđan Kurpjel, M.P.S.E, majstor tona, Kristijan Milić, reditelj.

Publika je glasanjem za Hrvatski program prikazan u pulskoj Areni dodijelila nagradu Zlatna vrata Pule filmu “Bićemo prvaci svijeta” reditelja Darka Bajića s prosječnom ocjenom od čak 4,85 (od mogućih 5). Iza produkcije filma stoji beogradska kuća Intermedia Network, koproducenti su Kinorama iz Hrvatske i Perfo iz Slovenije, a Art & Popcorn je bio izvršni producent.

Pored ova tri filma, Zlatnu Arenu za najbolji dugometražni film u Puli u okviru Međunarodnog programa osvojilo je ostvarenje Stevana Filipovića “Pored mene”. 

Takođe, nagradu za Najbolji studentski film osvojilo je ostvarenje “Leto bez meseca” reditelja Stefana Ivančića „Za dramaturški uspješan i vizualno dojmljiv prikaz kraja detinjstva. Vrijednosti koje lako zanemarujemo – dječju iskrenost, jednostavnost, nevinost i suosjećajnost – ovaj film stavlja u prvi plan.“

 

Send this to a friend