Kultura

Radionica za dijalog održana u Dvorcu kralja Nikole u Baru

Radionica je realizovana kao dio projekta „Ono što nas spaja – interkulturalne radionice za mlade“ koji se realizuje u okviru programa saradnje Ministarstva kulture sa međunarodnom Fondacijom „Ana Lind“.

Radionicu su vodili književni kritičar i publicista Marinko Vorgić i književnica Dragana Tripković. 

Radionica sa selektiranom grupom učesnika odvijala se kroz sljedeće tematske cjeline: različitost – odnos većinskog i manjinskog, pojam binarne opozicije, antagonizmi i animoziteti, prevazilaženje pomenutih i načini ostvarivanja komunikacije.

Nakon razrade pomenutih tema težište je stavljeno na pojam binarne opozicije i asimetričnog onosa koji vlada između binarnih jedinica. Iz toga su definisane pozicije vršenja svih oblika nasilja, trpljenja, i pozicija pasivnog posmatrača, kao posebno problematična pozicija u procesu rješavanja konflikta i uspostavljanja komunikacije.

Primjenjen je metod interaktivne diskusije u kojoj su učesnici pokazali sposobnost prepoznavanja konflikta i njihovog rješavanja kroz kompromis, uz razradu ideja i mogućih modela aktivacije i društvenog angažmana na promociji dijaloga i tolerancije.

Radionicu su pohađala 22 maturanta iz srednjih škola Opštine Bar – JU Gimnazija “Niko Rolović, JU Srednja poljoprivredna škola i JU Srednja ekonomsko-ugostiteljske škola.

Send this to a friend