Kultura

Rajević: Cetinje zaboravilo na pjesnika Aleksandra Lesa Ivanovića

Kako je dodao, nema ni naučnih skupova organizovanih u čast ovog pjesnika, iako su ovakvi jubileji, po pravilu, trenuci kada se uspostavlja prva jasnija književno-istorijska vizura pjesnikovog djela i epohe u kojoj je živio.

“Utisak je da je vlast ili zaboravila na ovaj jubilej ili da i ovom prilikom namjerno izbjegava da njeguje kolektivna sjećanja na autore iz književne prošlosti koji homogenizuju crnogorske građane bez obzira na to kako se nacionalno, vjerski ili ideološki osjećali. A Leso Ivanović je jedan od upravo takvih književnika, prema njemu i njegovom djelu svi u Crnoj Gori gaje nepodijeljeno osjećanje čitalačke simpatije”, ocijenio je Rajević u svom saopštenju. 

Prema njegovim riječima, mora se upozoriti na ovakav odnos prema književno-istorijskim veličinama, jer se dovodi do izuzetno pogubne posljedice.

“Aktuelna vlast koja je spremna da zaboravi na jubilej koji se odnosi na najboljeg cetinjskog pjesnika 20. vijeka, nesumnjivo je spremna i na to da Cetinju oduzme status kulturne prijestonice Crne Gore i da ga svede na partijsku tvrđavu u kojoj bi se dovijeka njegovao kult vođe što Cetinju, razumije se, ni najmanje ne bi služilo na čast”, konstatovao je Rajović, navodeći da u Demokratskoj Crnoj Gori smatraju da je, zarad očuvanja identiteta Cetinja, neophodno da se očuva kolektivno sjećanje na znamenite ličnosti umjetnika iz naših sredina jer su u njihovom opusu u najboljem svjetlu prezentovani naša kultura i identitet. 

Send this to a friend