Kultura

Režiser iz Nikšića Sead Šabotić nagrađen za dokumentarac “Revolucionarni dom“

Ovaj dokumentarac je bio uvršten u međunarodnu selekciju „Mali Garmaz“, uz još devet filmova, a tročlani žiri u sastavu Torben Simonsen, Tamara Babun i Đelo Hadžiselimović je nakon sagledavanja svih projekcija, donio odluku da se pomenutom filmu dodijeli specijalna nagrada žirija za dizajn tona, te pohvalu za cjelokupni spoj audiovizuelnog.

Film je eksperimentalnog karaktera, a govori o zapuštenom čeličnom i betonskom spomeniku bivše Jugoslavije, smještenom u centru Nikšića. U tom monumentalnom zdanju oslikava se sudbina revolucionarne borbe, a u mnogome i naša realnost.

Kako je kazao Šabotić za portal Onogošt.me, ovo priznanje žirija je itekako značajna nagrada za njega i njegov film.

“Ova nagrada je dokaz da smo ja i moji saradnici uradili dobar posao. Dalji planovi su jasni. Film je već poslat na nekoliko festivala i čekaju se rezultati prijava. Veoma se radujem daljem festivalskom životu filma, ako ga naravno bude. Ono što bih ponajviše volio jeste da film bude prikazan i u našem gradu, u kom je i nastao“, dodao je on. 

U filmu se reditelj u neobičnim audio-vizuelnim detaljima poigrava sa sudbinom i odnosom društva prema Domu revolucije, pokušavajući da nizom slika ukaže na nužno traženje rješenja za ovo zdanje.

Nagradu „Mali Garmaz Grand prix“ na ovom festivalu dobio je film „9. maj“ ukrajinske rediteljke Marije Ponomarove koja nameće neobično pitanje: „Kako slaviti život, kada svaki rođendan započinjete na groblju“? Nagradu publike otišla je u ruke hrvatske rediteljke Jelene Novaković za film „Ana Trg“.    

Send this to a friend