Kultura

Roman Reja Bredberija “Farenhajt 451” u izdanju Nove knjige

Roman govori o američkom društvu u kojem dominiraju interaktivni televizijski programi koji upravljaju ljudskim umovima i koji su uništili interes za čitanjem. 

U Bredberijevom romanu pričom idemo do vatrogasca Gaja Montanga čiji je posao da uništava najilegalniju robu štampane knjige, a zajedno s njima i kuće u kojima su sakrivane. Montag je zadovoljan svojim poslom i nikada se nije zapitao o posljedicama toga što radi. Svakog dana vraća se kući svom jednoličnom životu sa ispraznom suprugom Mildred koja dane provodi u društvu svoje televizijske „porodice“. Sve dok ne upozna mladu Klaris koja ga upoznaje sa prošlim vremenima kada ljudi nisu živjeli u strahu i kada su smjeli da imaju svoje ideje umesto onih koje propovijeda televizija. Klaris će ga navesti na razmišljanje kakav bi svijet bio ako bi se mogao posmatrati na osnovu onoga što sazna iz knjiga. 

Nakon što Mildred pokuša da se ubije, a Klaris nestane, Montag će početi da preispituje sebe i svijet u kojem živi. Poznanstvo sa profesorom odmetnikom preokrenuće njegovu sudbinu.

Bredberi napisao je više od 25 romana i 600 priča, dobitnik je više prestižnih nagrada između ostalih Nacionalne medalje za umjetnost i specijalne zahvalnice Odbora za Pulicerovu nagradu.  

Roman “Farenhajt 451”, čiji naziv je aluzija na temperaturu samozapaljenja papira, u izdanju Nove knjige može se naći u svim Gradskim knjižarama ili naručiti putem sajta www.novaknjiga.com. 

 

Send this to a friend