Kultura

SACRI CUORI: Sviraćemo koncert naših života u strastvenom Kotoru

Gramentieri je bio izuzetno zadovoljan prošlog ljeta učešćem na SeaRock festivalu. Kao prateći gitarista Dan Sturata osvojio je srca publike, pa je i na završnom nastupu Howe Gelba uključio gitaru. Ove godine ponovo dolazi u Kotor, ali sa sopstvenim bendom u kome je takođe gitarista, kompozitor i producent. Više puta nagrađivani, Sacri Cuori su izuzetan italijanski bend iz Riminija, a ove godine imaju više nego zapažen album “Delone” za sve bolju slovenačko-njemačku izdavačku kuću Glitterbeat Records, specijalizovanu za “world music”, ponajviše savremenu afričku scenu.

Nastupate po drugi put na SeaRocku, ali premijerno sa Sacri Cuori. Kakva sjećanja nosite sa prošlogodišnjeg nastupa i šta da očekujemo ovog puta?
Moje sjećanje na Kotor je kao san. Pamtim svaki minut i sekund, toliko slatko je bilo, tolika količina ljubavi, strasti svuda oko mene, a upravo je to i suština muzike koju djelimo međusobno. U životu se rijetko vraćaš na mjesta na kojima si bio tako srećan, a eto, imam sreću da se vratim sa mojim bendom i da pokušamo biti još bolji ovog puta, sviraćemo koncert našeg života.

Zagrijavate li se za nastup u Kotoru?
Izuzetno je vruće u Italiji, čak i više nego što bi trebalo da bude u ovoj prvoj “Delone” ljetnjoj festivalskoj turneji na kojoj sviramo sedam koncerata nedjeljno, znači normalnu koncertnu rutinu, pa je samim tim i zabavnije izlaziti na scenu svirajući ono što zaista voliš. Nijesmo umorni, imamo želju da ostvarimo drugačiji koncert svake večeri, svaki koncert nam je poseban i specijalan, pa vjerujem da će u Kotoru biti čak i više nego posebno.

Vaš posljednji album “Delone” je izvrstan u svakom smislu, da li ste zadovoljni kritikama i reakcijama publike?
Srećni smo, ponizni i počastvovani u to ime, kritike su nas nagradile mnogo više nego što smo očekivali. Ali, sad je i vrijeme da vidimo što to znači u praksi i gdje će nas to odvesti, da li to znači više koncerata, više publike. Nadam se, korak po korak. Previše smo stari da razmišljamo o ideji nekog ‘velikog uspjeha’, ako tako nešto uopšte postoji više, ali napredovati, imati šansu da kažemo da je Sacri Cuori naša strast, a istovremeno i naš posao od koga živimo – to bi bilo sjajno. Ipak, svirati i sa drugim muzičarima je takođe zabavno i važno, jer me je to prije svega i dovelo u Kotor, tako da su sve opcije u redu.

Koje su vodeće teme albuma?
Imali smo tu neobičnu ideju da se povežemo sa ‘klasičnom Italijom’, koja nas prirodno vodi do kinematografske tradicije šezdesetih godina, sa različitim viđenjima Italije koja smo sakupili na našim putovanjima, razgovarajući sa ljudima, prihvatajući mišljenja o vrlo egzotičnoj i ponekad nadrealnoj Italiji, uvijek romantičnoj… I tako smo stvorili našu imaginarnu Italiju, smještenu između vizije i snova. ‘Delone’ je zvuk te imaginarne Italije, to je uvijek otvorena radionica zvučnih i poetskih strana Italije, stihovi su obično o nekoj izgubljenoj ljubavi, ili kakvoj avanturi, o kretanju …
Slušati Vašu muziku je vrlo imaginarno iskustvo, evocira uspomene na određeno vrijeme ili prostor, sa mirisom Mediterana. Imate li naziv za taj Vaš specifičan pravac?
To je ‘italijanska world muzika’. Italiju možete ponekad pronaći na vrlo udaljenim mjestima.

Utisak je da je ovaj album na neki način prelomna tačka u Vašoj karijeri, prije svega zbog uvođenja vokala u kompozicije. Da li ćete se u budućnosti više bazirati na vokalnim kompozicijama ili je ovo samo izuzetak?
Pa, zadržaćemo obje ideje otvorenim i nastaviti svirati u oba pravca. Volimo da pišemo pjesme, takođe volimo i instrumentalne kompozicije. Svakako ćemo na sljedećem albumu ozbiljnije zaroniti u kreiranje vokalnih pjesama, ali zadržaćemo i sonične instrumentalne predjele koje takođe istražujemo.

Lista gostujućih muzičara na albumu je impresivna, od meni omiljenih Sonido Gallo Negro, do saradnje sa Howe Gelbom i Steve Shellyjem u pjesmi ‘Serge’. Da li je baš ta pjesma nastala nakon zajedničkog učešća i nastupa na prošlogodišnjem SeaRocku?
Da, SeaRock je odgovoran za susret sa Steve Shellyjem. Snimili smo zajedno tri pjesme sedmicu nakon SeaRocka u Italiji. Jedna je ‘Serge’ sa našeg albuma, druga je ‘Hurtin’ habit’ za novi “Giant Sand” album (na kojoj je pjevala i Lovely Quinces) a treća je još neobjavljena. Howe je naš stari pijatelj, dok su Sonido Gallo Negro na istom nivou kao mi, oni su meksički Sacri Cuori, stvaraju muziku okruženu njihovom tradicijom.

Send this to a friend