Kultura

SDP: Kandidatura Novog za titulu evropske Prijestonice kulture gubljenje osjećaja za realnost

“Više puta smo javno istakli da odbornici SDP-a u SO Herceg Novi neće prisustvovati sjednicama koje nemaju osjećaj za realno i promovišu šminkanje stvarnosti, što ova inicijativa sigurno jeste. Lokalna uprava koja je na vlast došla prije stotinak dana i zatekla brojne probleme vezane za ugrožavanje turističke sezone, od koje se živi, do problema vezanih za izgradnju kolektora, vodosnabdijevanja, čistoće, nelegalne gradnje u zoni morskog dobra, divljih deponija, razrovanih šetališta i puteva, bavi se, najblaže rečeno, neozbiljnim temama, promovišući ideje koje se sigurno neće ostvariti”, kazao je Šimrak.

Prema njegovim riječima, da bi zaslužili titulu “Prijestonice kulture“ ni na kraj pameti nam ne bi smjela biti prodaja kulturnog i istorijskog dobra kao što je Mamula.

“U “Prijestonicama kulture“ nijesu tvrđave, zadužbine i ostali spomenici zarasli u draču i korov i oni se ne stavljaju olako na tendere. U “Prijestonicama kulture“ se ne čeka 20 godina da se neko smiluje da postavi spomen ploču na rodnu kuću sveca kao što je to slučaj u Herceg Novom sa Sv. Leopoldom Mandićem. Usput da napomenemo da u našoj „prijestonici“ nekad prepoznatljive kulture, po restoranima i ljetnim baštama odavno se više čuje ono “morem plovi jedna mala barka, a u barki Kralja Petra majka“ nego „dok palme njišu grane“ “, istakao je Šimrak

Dodaje da odbornici SDP.a neće prisustvovati današnjem zasjedanju na ovu temu.

“Prioritet je hitno i kvalitetno završiti kolektor i obezbijediti što normalnije uslove za odvijanje turističke sezone i po tim pitanjima smo spremni da se uključimo i damo svoj doprinos”, poručio je Šimrak.

 

 

Send this to a friend