Kultura

Snažnija saradnja sa Mađarskom u cilju promocije kulture i tradicije

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, tom prilikom, Goranović se sastao sa predstavnicima pomenutih institucija, koji su ministra upoznali sa radom i najvažnijim aktivnostima, a sastancima je prisustvovao i ambasador Crne Gore u toj zemlji Mirsad Bibović.

Predsjednik Akademije umjetnosti Mađarske, Đorđ Fekete, istakao je da Akademija posvećeno radi na promociji mađarske kulture, ali i stvara prostor za predstavljanje drugih zemalja u Mađarskoj. 

U tom smislu, naglasio je, postoji interes za uspostavljanje kontakata i razmjenu sa crnogorskim institucijama kulture.

“Organizovanjem izložbe mađarskih umjetnika u Crnoj Gori i crnogorskih u Mađarskoj nastavila bi se dobra saradnja dvije zemlje”, istakao je ministar Goranović.

On je kazao da su krajem prošle godine u Crnoj Gori organizovani dani mađarske kulture koji su bili odličan uvod za programe koje bi se i u narednom periodu mogli realizovati.

Generalni direktor Nacionalne biblioteke Széchenyi, Laslo Tuške, predstavio je vrijedne knjige i tekstove koji se nalaze u Nacionalnoj biblioteci Mađarske.

Kako je istakao, od njenog osnivanja 1802. godine biblioteka predstavlja mjesto u kojem se čuvaju najznačajnije štampane i pisane relikvije, kao svjedočanstvo mađarske istorije i nasljeđa.

Goranović je naveo da Crna Gora i Mađarska baštine bogatu kulturu i tradiciju, što predstavlja dobar okvir za uspostavljanje saradnje sa Nacionalnom bibliotekom Crne Gore “Đurđe Crnojević”.

Sagovornici su predložili da dvije biblioteke realizuju zajednički program kojim bi promovisali dva izuzetno značajna izdanja, crnogorski “Oktoih” iz 1493. godine i “Hroniku Mađara”, prvu štampanu knjigu u Mađarskoj, koja je objavljena 1473.godine.

U tom smislu predloženo je potpisivanje Sporazuma o saradnji izmedju dvije nacionalne biblioteke kojim bi se konkretnije definisali projekti koji će se realizovati.

Send this to a friend