Kultura

Stari Bar nije bezbjedan za posjetioce

Vrijedni lokalitet decenijama je zapostavljen, a pored devastacije najveći problem danas je bezbjednost po njegove posjetioce, pišu Vikend novine.

Na sve ovo je u više navrata upozoravao arheolog iz Centra za kulturu Bar Mladen Zagarčanin. Izjave arheologa, nažalost, ne shvataju se dovoljno ozbiljno i Opština Bar u protekloj godini nije učinila ništa po tom pitanju.

“Grad je 90 odsto nebezbjedan. Da ne živimo na trusnom području to bi takođe bio ogroman rizik, ovako rizik od katastrofe desetostruko je veći i moja je dužnost da to kažem. Po pitanju bezbjednosti, saniranja ugroženih pozicija, stavljanja obilježavajućih markera nije se uradilo ništa. Moji pretpostavljeni misle da to nije potrebno i da to što se zove “stari grad” mora da bude i njegova bezbjednosna odrednica”, rekao je on. 

Nedavno je Vlada odobrila budžet od preko 1.000.000 eura za konzervatorska i arheološka istraživanja i zaštitu najugroženijih objekata u Crnoj Gori. Međutim, u tu sumu nije uključen Stari Bar. Zagarčanin smatra da finansije nisu jedini i glavni problem starog grada.

“Stari grad mora biti sistem koji će da funkcioniše u interakciji sa državnim i međunarodnim institucijama. To znači da se na osnovu Master plana moraju utvrditi prioriteti u realizaciji projekata konzervacije-restauracije najugroženijih objekata, prioriteti u istraživanju itd. To se može uraditi samo na jedan način, tako što će se napraviti kvalitetna unutrašnja kadrovska i organizaciona struktura“, smatra Zagaračanin.

Arheološki potencijal Starog Bara prepoznat je od strane međunarodno priznatih stručnjaka iz oblasti arheologije koji godinama unazad sarađuju sa arheologom, mr Mladenom Zagarčaninom. Opština Bar je 2008. godine potpisala ugovor sa Univerzitetom “Ka Foskari”, a saradnja je iznjedrila sedam knjiga i nekoliko desetina elaborata i članaka. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

Nijesam znao da smo stariji
Nijesam znao da smo stariji od faraina. Mora da su im preci iz Bara iako su prije 5.000 godina ođe živjele samo životinje .

Send this to a friend