Kultura

Stižu pisci iz svih slovenskih zemalja: Trg od ćirilice u avgustu u Herceg Novom

Predsjednik Udruženja knjižara i izdavača u Crnoj Gori Radomir Uljarević kazao je da se ove godine program manifestacije internacionalizuje.

„Imaćemo pisce iz svih slovenskih ćiriličnih zemalja, od Rusije, Ukrajine, Bugarske, Makedonije, Srbije i Republike Srpske. Ove godine ćemo imati po nekoliko učesnika iz svih tih zemalja i imaćemo predstavljanje izdavačkih kuća koje izdaju na ćiriličnom pismu“, najavio je on.

Na štandovima će, kako je naveo, i ove godine biti predstavljeni crnogorski izdavači koji štampaju ćiriličnim pismom. 

„Ovo nije manifestacija koja je napravljena protiv nekog drugog pisma. Naprotiv, napravili smo i jedan štand sa knjigama na latiničnom pismu, kako bi smo pokazali da naš cilj nije da ugrozimo bilo koje pismo, nego da pokušamo u nekoj mjeri da ukažemo na potrebu da se zaštiti ćirilica koja se potiskuje ne samo u Crnoj Gori nego i u drugim zemljama“, pojasnio je Uljarević, dodajući da postoji istinska potreba da se zaštiti ćirilično pismo jer je to jedno od kulturnih ervopskih dobara.

Glavni urednik radija Svetigora Nikola Pejović najavio je da će 2. avgusta u 20 sati biti održano uvodno književno, poetsko i duhovno veče u kome će, kako je kazao, učestvovati episkop dioklijski Ahimandrid Kirilo Bojović, i pjesnik Đorđe Sladoje.

„Svečano otvaranje Sabora planirano je 2.avgusta od 20 sati programom uz pomen i slavu Svetog Jovana Vladimira, posvećenom slavnom kralju i velikomučeniku, čudotvorcu“, rekao je Pejović.

Ove godine će se kroz manifestaciju, kako je naveo, prožimati veliki jubileja.

„Na prvom mjestu to je hiljadugodišnjica od mučeničkog stradanja i krstovaskrsnog prinošenja sebe i žrvtvujući sebe za pravdu Svetog Jovana Vladimira, 100 godina od slavne Mojkovačke bitke i 70 godina postojanja Udruženja književnika Crne Gore i njihvog glasila – časopisa Stvaranje“, precizirao je Pejović.

Prema riječima predsjednika Udruženja književnika Crne Gore Novice Đurića, „Trg od ćirilice“ je manifestacija koja je ove godine posvećena velikim jubilejima.

„Oni koji budu zainteresovani, a ovih godina se pokazalo da je to manifestacija koju najviše posjećuju turisti, vidjeće kako smo mi bogata književnost, kako smo mi narod koji je stvorio mnoga i velika djela, i kako se i dalje stvara na ćiriličnom jeziku i pismu“, naveo je Đurić.

Konferenciju je organizovala Crkvena opština Svetog Arhangela Mihaila u Herceg Novom u saradnji sa Mitropolijom Crnogorsko primorskom, IIU “Svetigora”,Udruženjem književnika Crne Gore i Udruženjem knjižara i izdavača u Crnoj Gori.

Send this to a friend