Kultura

Tivat: Na festivalu Montifff projekcije čak i u podmornici

Montifff ima za cilj da istakne u prvi plan trilere, horore, naučno-fantastična i bajkovita ostvarenja. 

“U Los Anđelesu vidimo da se najnoviji festivalski trend širi po svijetu i ja sam željela da Crna Gora bude prva zemlja u regionu koja će vidjeti oživljavanje kvalitetnog autorskog žanra”, dodala je Goliani. 

Direktor Centra za kulturu Tivat Vojislav Kaluđerović istakao je da festival počinje sa projekcijama u petak, a svečano otvaranje je zakazano za subotu, u 19h u Centru za kulturu Tivat. 

“Nakon otvaranja, publika će pogledati aktuelni festivalski favorit, austrijski film Goodnight Mommy nominovan za Oskara”, dodao je Kaluđerović. 

PR menadžer kompanije Adriatic Marinas – Porto Montenegro Danilo Kalezić kazao je da će prava poslastica biti projekcije njemačkog filma Das Boot (Podmornica) koji će tokom cijelog dana biti puštan u podmornici Heroj P-821.

“To je jedinstvena prilika doživjeti ozbiljan podmorničarski film u prostoru u kom se radnja i dešava”, naglasio je Kalezić.

Gost koji stiže iz Velike Britanije biće Džonatan Ingliš, reditelj filma Ironclad koji će takođe biti prikazan na Festivalu. Džonatan je nastavak svog filma snimao u Srbiji i u okviru festivala će učestvovati na panel diskusiji o produkciji filmova u regionu.

Festival obilježava svojevrsni jubilej poznatog britanskog režisera Iana Softlija, 20 godina od filma Hackers i 10 godina od filma Skeleton Key. 

Publika će takođe imati ekskluzivnu priliku da pogleda dva filma do sad neprikazana u Evropi – Queen of Blood i Female Werewolf kanadskog reditelja Krisa Aleksandra, urednika čuvenog filmskog magazina Fangoria. 

Premijerno će biti prikazan i film Myling iz Norveške. 

Reditelji Branko Baletić i Milan Todorović učestvovaće u diskusiji o žanrovskom filmu u regionu i predstaviće svoja ostvarenja – Lokalni vampir i Mamula. 

Tokom tri dana Festivala biće prikazano 50 filmova, od toga 32 kratka i 18 dugometražnih iz 14 zemalja i to SAD, Kanada, Grčka, Španija, Kipar, Srbija, Bosna, Crna Gora, Danska, Japan, Britanija, Njemačka, Norveška i  Austrija. 

Festival je podržan od strane kompanije Adriatic Marinas – Porto Montenegro, Crnogorske kinoteke i Centra za kulturu Tivat, a otvoriće ga predsjednik opštine Tivat Ivan Novosel. Medijski sponzori su MTV Adria i Pink grupacija.

Send this to a friend