Kultura

Trebinje: Završen 58. pozorišni Festival festivala

Ovaj ansambl je dobio jedno od najvećih festivalskih priznanja Zlatnu masku za najbolju kolektivnu igru, a Predrag Vukojević je za ulogu profesora u predstavi „Odjeci“ dobio diplomu za zrelo glumačko ostvarenje. 

Najviše uspjeha na ovom festivalu pobrala je predstava iz Srbije „Velika drama“ po tekstu Siniše Kovačevića, ansambla „Kruščić“ iz Kruščića u Kuli. Predstava je proglašena za najbolju na Festivalu i po ocjeni Žirija publike, kao i po ocjeni stručnog žirija. Istovremeno, Zlatna maska za najbolje rediteljsko ostvarenje pripala je reditelju komada Dejanu Cicmiloviću, Zlatnu masku za najbolju mušku ulogu dobio je Nikola Bulatović, a Zlatna maska za najbolju epizodnu pripala je Milici Minić.

Zlatna maska za najbolju žensku ulogu pripala je Zrinki Majstorović, glumici Dramske skupine „eRKaVe“ iz Zagreba, za glavnu ulogu u predstavi „Sluškinje“ po tekstu Žana Ženea. Zlatnu masku za najbolju mušku epizodnu ulogu dobio je Miša Bajkić iz Gradskog pozorišta Smederevske Palanke za glumačko ostvarenje u predstavi „Tetovirane duše“. Istoj predstavi je pripala i Zlatna maska za najbolju scenografiju, autora Ljuba Mirčevskog. Ovu nagradu za najbolju kostimografiju dodijeljena je Mireli Trepanić za predstavu „Skidajte se do kraja“ Bosanskog kulturnog centra i KUD-a „Adem Alić“ iz Gračanice, a za najbolju autorsku muziku i dizajn zvuka na Festivalu žiri je nagradu dodijelio Jovanu Vučuru u predstavi „Ko to tamo režira?!“ Gradskog pozorišta Trebinje.

Diplome Festivala festivala, pored Predraga Vukojevića, dobili su i Jelena Stanimirović iz Smederevske Palanke, Vesna Đurić iz Trebinja, Elena Klekovska iz ansambla gimnazije „Goce Delčev“ iz Kumanova i Emir Fejzić iz Gračanice.

 

Send this to a friend