Kultura

Treće svjetske umjetničke igre u Crnoj Gori: Učestvuju 32 zemlje

Za učešće na 3. Svjetskim Umjetničkim igrama prijavilo se više od 60 umjetnika iz 32 zemlje svijeta koji će se predstaviti sa stotinjak radova. 

Zemlje učesnice: USA, Čile, Meksiko, Novi Zeland, Indija, Norveška, Finska, Holandija, Njemačka, Velika Britanija, Austria, Mađarska, Španija, Maroko, Južna Koreja, Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Albanija, Etiopija, Iran, Izrael, Oman, Azerbejdžan, Bangladeš, Burkina Faso, Kina i naravno domaćin, Crna Gora.

Ovaj događaj je svjedočanstvo crnogorske otvorenosti prema svim narodima i nacijama i njihovom raznovrsnim umjetničkim izrazima. Organizatori su sigurni da građani neće propustiti jedinstvenu priliku da se upoznaju sa umjetničkim djelovanjem sa različitih kontinenata. Sve umjetnike će povezivati isti cilj – stvaranje boljeg svijeta, mira i tolerancije, što je ujedno misija organizovanja ovakvih igara. 

Višednevna manifestacija održaće se u Podgorici i Sutomoru. Podgorička umjetnička publika će imati priliku da na više mjesta poput ULUCG, Kuslevove kuće, uživa u različitim umjetničkim izrazima likovne i primijenjene umjetnosti u vidu izložbi (slike, crteži, fotografije, grafike, skulpture, nakit, keramika), muzičko-scenske umjetnosti (koncerti, DJ nastupi, plesni i drugi performansi), književnosti , filma (dokumentarni, kratki), arhitekture, izložba dječijih radova iz 14 zemalja i drugih vrsta umjetnosti.

U Sutomoru će biti višednevna Konferencija 3. Svjetskih Umjetničkih Igara u toku koje će biti organizovana predstavljanja nacionalnih odbora država članica, prezentacije, interakcije umjetnika i zvaničnika, kao i prezentacija WAG Children Project-a nekoliko zemalja, i Educational Project-a (Velika Britanija, Holandija i Norveška) među kojima i naše.

 WAG je 2009. godine osnovao Peter Weisz, koji je ujedno predsjednik te nevladine organizacije, čije sjedište je u Slavonskom Brodu (Hrvatska). Ko-predsjednik je Jasminka Blažević-Paunović.

Osnivači WAG Montenegro u Crnoj Gori jesu slikar Miloš Miki Popović (Predsjednik Crnogorskog nacionalnog odbora Svjetskih umjetničkih igara), Slobodan Milatović, Marija Janjušević, Ilija Dapčević, Ratko Odalović i pokojni Džoni Hodžić.

U organizaciji ovogodišnjih igara u Crnoj Gori učestvuju: Miloš Miki Popović, akademski slikar – predsjednik Nacionalnog odbora; Ratko Odalović, akademski slikar i profesor – potpredsjednik Nacionalnog odbora; Dragana Tripković, dramaturg – član odbora; Damir Murseljević, fotograf – član odbora; i Danijela Vidojević, ekolog – član odbora.

Pored činjenice da WAG okuplja umjetnike iz svih krajeva svijeta, što itekako govori o uspjehu ove nevladine organizacije, treba pomenuti i da je Evropska Komisija za kulturu nedavno raspisala konkurs u vezi platforme za kulturnu politiku Evropske Unije i da se javilo oko 400 organizacija. WAG je ušao među 35 organizacija koje će tu platformu osmisliti, kao jedna od tri NVO.

 

 

 

 

Send this to a friend