Kultura

U Podgoricu stižu Lazar Ristovski i Mirjana Karanović

Prvo izdanje festivala ugostiće, pored mladog crnogorskog reditelja Ivana Marinovića, čiji je film imao svjetsku premijeru na nedavno okončanom, 22. Sarajevo Film Festivalu, i Lazara Ristovskog, a planirano je i gostovanje Mirjane Karanović.

“Publika će tako imati priliku da odgleda nagrađivane filmove ‘Dnevnik mašinovođe’ i ‘Dobru ženu’ Mire Karanović, za koji je ona pisala i scenario, ali i da razgovara sa poznatim filmskim stvaraocima. Takođe, u toku su i pregovori sa Zrinkom Ogrestom, te ćemo možda biti u prilici i da odgledamo film ‘S one strane, koji je ovogodišnji hrvatski kandidat za Oskara “, kazao je Martinović.

Na dvije lokacije u glavnom gradu u KlC-u “Budo Tomović” i u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” publika će imati priliku da odgleda brojne kratke, dokumentarne ali i dugometražne igrane filmove.

“Večernji program biće realizovan na terasi KlC-a, ukoliko to vrijeme bude dozvoljavalo, dok će dnevni program, koji uglavnom čine kratki filmovi, biti priređivan u sali Biblioteke. Što se tiče stranih filmova, mogu da kažem da publiku očekuju zaista kvalitetni naslovi. Nažalost, kod nas se sve rješava u posljednji čas, tako je i sa ovim festivalom, pa ćemo o detaljima moći da razgovaramo tek za nedjelju dana. Sa datim budžetom, trudimo se da uradimo što više i da napravimo što kvalitetniji repertoar”, naveo je Martinović.

Kao posebno interesantan segment Martinović je izdvojio retrospektivu filmova Mihaela Hanekea, dobitnika dvije Zlatne palme, ali i priznanja Oskar u kategoriji za najbolji film van engleskog govornog područja.

“Planirana je projekcija pet njegovih filmova, u večernjem terminu od 22 časa, a sve ovo realizujemo u saradnji sa austrijskom ambasadom”, kazao je Martinović.

Direktor Kinoteke istakao je i da je u planu ustonovljavanje dvije nagrade Festivala.

“Jedna nagrada biće dodijeljena za doprinos očuvanju crnogorske filmske baštine dok će druga biti uručena za ukupan doprinos filmskoj umjetnosti. Radni nazivi su Plaketa Crnogorske kinoteke i Kinooko, ali to još nijesu zvanični nazivi”, najavio je Martinović.

On ističe da je njegova želja bila da se prvi Podgorica Film Fest, kako je i najavljivano, održi u novoj zgradi Crnogorske kinoteke, ipak nove prostorije možemo očekivati sredinom naredne godine.

 

 

 

Send this to a friend