Kultura

U subotu otvaranje festivala Korifej #2

Festival će se sastojati od 10 cjelovečernjih i pet dječijih predstava, kao i mjesec dana raznih radionica koje su propraćene prezentacijama i uličnim performansima, uz učešće studenata FDU i mnogih istaknutih ličnosti u svijetu pozorišta iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije.

“Ubrzo će uslijediti profesionalne i amaterske predstave koje su aktuelne po određenoj temi ili autorskom pristupu u našem regionu, među kojma se, zakazano sa 21. jul izdvaja predstava iz Novog Pazara „ Beton Mahala“, koja je inače zabranjena u tom gradu, jer mlađi glumci samo otvoreno govore o problematici življenja u sredini koja se izdaje za multinacionalnu i multivjersku, a u ljudima i dalje tinja žar podjele, pa čak i mržnje. Predstavu je režirao poznati srpski glumc Branislav Trifunović, i njegov kolega Rifat Rifatović”, navodi se u saopštenju.

Zatim će, kako navode,  25. jula uslijediti diplomska predstava  “Ljubaf”, u kojoj će nastupiti studenti glume završne godine, među kojima su i Anđela Rondović i Sanja Vujisić iz Kolašina, kao i njihov kolega sa klase Filip Đuretić.

Na programu je i „Drita“ – koprodukcija profesionalnih pozorišta iz Lazerevca i Niša, teatar Moment iz Maribora koji će izvesti Beketov tekst „ Ah Joe!“, predstave domaćina ove manifestacije, Kolašinskog pozorišta „Avionspotting“ i „Klinč“, Teatar Total iz Visokog, Multikulturalni centar iz Kočana, kotorski Centar za kulturu, KotorArt i drugi.

“Ni dječiji pozorišni program nijesmo zaboravili. U nedjelju 19.jula biće odigrana, za početak domaća produkcija, KLAP i njihov „ Trapavi Alibaba i razbojnici“, a zatim tokom festivala ostale predstave za djecu”, navodi se u saopštenju.

Festival Korifej #2 biće održan pod pokroviteljstvom Društva prijatelja Kolašina, a u organizaciji je Kolašinskog pozorišta, Centra za kulturu i Turističke organizacije Kolašin.

Send this to a friend