Kultura

Udžbenici i knjige za osnovne škole

Školama u Tuzima i Ulcinju doniraće se udžbenici “Crnogorski kao nematernji” za I, II, IV, VI i VII razred, dok su za školu “Božidar Vuković Podgoričanin” opredijeljeni naslovi: “Poteškoće u čitanju i pisanju” (Dragan Bogojević, Anita Marić i Nikoleta Đurović), “Podrška darovitim i talentovanim učenicima” (Nevenka Jovanović i Radmila Bajković), Priče iz davnina” (Ivana Brlić Mažuranić), “Robinzon Kruso” (Danijel Defo), “Doživljaji mačka Toše” (Branko Ćopić), “Tom Sojer” (Mark Tven) i “Izbor iz crnogorske književnosti”.

Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donijeta je na Generalnoj konferenciji UNESCO-a, održanoj 1995. godine u Parizu. Za datum je odabran 23. april, jer je na taj dan umro veliki španski pisac Migel de Servantes. S druge strane, 23. april se uzima i kao datum godišnjice rođenja i smrti Vilijema Šekspira.

Svjetski dan knjige i autorskih prava ustanovljen je radi promocije čitanja, izdavaštva i autorskih prava, pa se različitim manifestacijama obilježava širom svijeta.

 

Send this to a friend