Kultura

Uljarević na francuskom Festivalu poezije u Provansi

U toku deset festivalskih dana Uljarević će održati deset autorskih programa, predavanja i književnih večeri na različitim tribinama. 

“Voix Vives” je jedan od najprestižnijih festivala poezije u Francuskoj i na svijetu. Ove godine u programima Festivala učestvuje više od 50 poznatih pjesnika iz Evrope, a prema najavama pjesničke programe će pratiti više od 60.000 ljubitelja poezije iz Seta, ali i iz drugih gradova na Azurnoj obali, kao i iz unutrašnjosti Francuske.

Na književnim programima, kako je to uobičajeno, pjesnik govori poeziju na maternjem jeziku, a animatori čitaju prevode na francuski jezik. Uljarevićevi iz najnovije knjige “Škola odučavanja”, objavljene u izdanju Arhipelaga, štampani su i na tranparentu na francuskom jeziku, a objavljeni su i u velikoj Antologiji poezije pjesnika Festivala na francuskom jeziku.

Kako je rekao, festival “Voix Vives” je velika škola razumijevanja poezije, čak i na jezicima koje slušaoci ne znaju.

“Očigledno postoji neki poetski esperanto koji ubjedljivo svjedoči koliko razumijevanju poezije doprinosi ritam, i melodijski obrasci i kako su oni kadkad dovoljni za to razumijevanje. O tome svjedoče na stotine slušalaca koji opsjedaju sve pjesničke tribine u gradu, i satima, s punom pažnjom prate programe na najrazličitijim jezicima. Grad Set u danima Festivala zaista jeste grad utopija, grad koji je dosegao neki viši civilizacijski nivo! Kako samo uvjerljivo u ovom gradu zvuče Njegoševe riječi “Budalama kad bi vjerovali, pjesnici su pokoljenje ludo”, kaže Uljarević.

 

Send this to a friend