Kultura

Umrla primabalerina Maja Pliseckaja

“Umrla je od srčanog udara. Ljekari su sve pokušali da je spasu”, rekao je Urin i dodao da je balerina umrla u Njemačkoj. 

Maja Plisecka potiče iz stare ruske baletske porodice jevrejskog porijekla. Ujak Asaf Meseret bio je legendarni profesor baleta. Tetka uz koju je odrasla, Sulamif Meserer, bila je primabalerina Boljšoj teatra.

Mladost Maje Plisecke obilježile su patnje pod staljinizmom. Otac joj je nestao bez traga 1937. godine a majka deportovana u Kazahstan. Pedeset godina kasnije otkriveno da je njen otac ubijen.

Postala je član Boljšoj baleta 1943. godine ali do 1959, godine nije mogla da nastupa u inostranstvu usljed podozrivosti prema njenom porijeklu.

Bila je poznata po visokim skokovima, fleksibilnim leđima, dugim rukama, gracioznosti pokreta i harizmi, kojoj su doprinosili upečatljiv izgled i crvena kosa. Njene najčuvenije uloge bile su u baletima “Labudovo jezero” (1947), “Uspavana ljepotica” (1947), “Karmen”, “Don Kihot” i “Ana Karanjenina”.

Maja Plisecka je ulogu “Umirućeg labuda” igrala više od hiljadu puta. Dobila je 1958. godine titulu “Zaslužnog umjetnika Sovjetskog saveza”.

Kritičari su je vidjeli kao definitivnu nasljednicu legendarne Ane Pavlove. Karijera joj je trajala neuobičajeno dugo – 60 godina. Posljednji put je nastupila 1996. godine kada je imala 70 godina, u koreografiji Morisa Bežara “Ave Marija”.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Potomak Pjesnika
Gost
Potomak Pjesnika

Kakva umjetnica, kakva duša,
Kakva umjetnica, kakva duša, kakav sjaj! Ruska duša. Pjesnik na pozornici. Ruke kao krila, oči kao sjaj sunca….Neponovljiva Maja. Da živi vječno duša tvoja i sjećanje na to što si dala ovom svijetu.

Anonimni
Gost
Anonimni

da, Jevreji su zadužili ovaj
da, Jevreji su zadužili ovaj svijet i naukom i umjetnošću. Slava joj. Zihrona livroho Maja

rukfas
Gost
rukfas

Sto znaju ovi pinkovci i
Sto znaju ovi pinkovci i grandovci o jednoj ovakvoj divi.Mozak im je ispran go..g..im pevaljkama.Gledati Maju Pliseckaju je bilo pravo uzivanje,a mi smo odavno propali no jos nismo svatili.

StariMudriPatuljak
Gost
StariMudriPatuljak

Zna li iko danas ko je ona
Zna li iko danas ko je ona bila? Sjeca li se iko dana kada se kod nas u najgledanijem terminu mogao gledati ˝Bolero˝? Ovako se sjetim ko smo i gdje smo nekad bili, a sada kao da nas nema. Sta gledamo, sta slusamo, kako nestajemo…

Anonimni
Gost
Anonimni

Danas umjesto ovakvih
Danas umjesto ovakvih umjetnica imamo starlete…

Send this to a friend