Kultura

Veče klapskog pjevanja: Povratak mediteranskom duhu

Manifestacija je organizovana s ciljem da se obogati turistička ponuda grada, ali i promoviše njegov mediteranski duh i kultura, saopštili su organizatori.

Nastupili su Castel Nuovo i Fortuna iz Herceg Novog, Inkanto , Bisernice Boke i Maris iz Kotora, Harmonija iz Budve, Jedinstvo iz Bara, Stradioti, Bellezza, Veterani vazda mladi i Jadran iz Tivta, vokalni solisti Milica Kaluđerović i duo “Providenca”, Miroslav Bobo Milanović, profesorica solo pjevanja i operska pjevačica Jovana Ražnatović i veteran opere Narodnog pozorišta iz Beograda, Časlav Bogoinski.

“Ljudi koji su bili u publici su učestvovali u svakoj pjesmi koju smo pjevali i to dokazuje koliko je ovo veče uspjelo, koliko treba čuvati i unaprijediti mediteransku tradiciju i zvuk, ali i koliko im je nešto ovako nedostajalo svima, a u Herceg Novom je posebno posljednjih godina ovaj melos bio u zapećku i dobro je da se to mijenja”, istakla je Sandra Pasković iz kotorske klape Inkanto, koja je akapela izvođenjem obrada i nekih modernijih pjesama “zapalila” publiku na trgu.

Koliko je cijelo veče bilo uspješno, ocjenjuju organizatori, pokazuje i činjenica da je probudilo, ne samo uspavani duh grada koji je bio počeo da gubi svoj mediteranski identitet, već i ideju o stvaranju udruženja klapa crnogorskog primorja.

,,Ne sjutra, nego večeras, kada smo već tu na okupu želim da kažem da ćemo pokrenuti inicijativu da se osnuje udruženje klapa, kojem će jedan od osnovnih ciljeva biti da se u svakom gradu na našem primorju tokom čitavog ljeta održavaju ovakve večeri“, kazao je Ljuba Marjanov iz klape Jedinstvo iz Bara.

Svi učesnici na kraju su zajedno otpjevali Ružo crvena, uz želju da se nastavi sa organizacijom ovakvih manifestacija.

Send this to a friend