Kultura

Velikić otvorio “Zimski salon knjige”: Knjige su kao gradovi, nekima se stalno vraćamo

Manifestacija će trajati do 10. februara u “Gradskoj knjižari” na Trgu Republike i u Tržnom centru “Delta City”, a u organizaciji izdavačke kuće “Nova knjiga”.

“Knjige su kao gradovi. Neke vidimo jednom i nikada više ne poželimo da ponovo dođemo, a nekim gradovima se stalno vraćemo. I ne samo da se vraćemo nego bismo u tim gradovima da se nastanimo, da se svakodnevnica odvija baš u tim prostorima. Čitanjem se udvaja ovaj naš jedinstveni život. Ne mogu da zamislim život bez knjiga. Čini se da bi u tom slučaju, kada bi se bez knjiga živjelo čitav svijet sveo na jedan bezbojan, leden prostor”, kazao je Velikić na otvaranju.

Kako kaže, mnogim knjigama se često vraća.

“Postoje i knjige od kojih nikada i nisam otišao, koje su dio mog „čitalačkog namještaja“. Svaka dobra knjiga ima onoliko verzija koliko i čitalaca. Ne smijemo da zaboravimo  da je knjiga najvažnije mjesto susrets sa savremenicima različitih mišljenja, ideja i poslova,  sa drugim kulturama; sa onima koji su živjeli juče, prije deset, prije stotinu ili prije hiljadu godina; sa svime što je postojalo i sa svime što može da postoji u svim vremenima i svim prostorima”, istakao je on napominjuću da “posljednju ruku knjige ispisuju čitaoci”.

 

Send this to a friend