Kultura

Venecija se odriče glamura zbog tuge

Po svemu sudeći, prvu noć festivala, 31. avgusta, obilježiće samo premijera filma „La La Land”, u režiji Dejmijena Šazela, sa Emom Stoun i Rajanom Goslingom u glavnim ulogama. Riječ je omažu zlatnom dobu američkog mjuzikla, a u fokusu priče je glumica Mia (Ema Stoun) i džez pijanista Sebastijan (Rajan Gosling) koji pokušavaju da očuvaju ljubavnu vezu u periodu kada im je karijera u krizi. Ove godine u konkurenciji za „Zlatnog lava” biće i triler „Nocturnal Animals” Toma Forda, u kome igraju Ejmi Adams i Džejk Gilenhal. To je priča o vlasnici galerije koju proganja bivši suprug.

U takmičarskoj selekciji je i film „Jackie” Pabla Lorena, o Džeki Kenedi Onazis. Riječ je o biografskoj priči koja prati Džeki od njenih prvih dana u Bijeloj kući, pa sve do ubistva supruga i nekadašnjeg predsjednika SAD Džona Kenedija. Glavnu ulogu timači Natali Portman. Veliku pažnju na festivalu vjerovatno će privući i ostvarenje „Arrival” Denisa Viljneva, a u fokusu priče je suočavanje ljudske vrste sa nekom vrstom letećeg tanjira, koji iznenada posjeti Zemlju. Ništa manje pažnje izazvaće i „The Beautiful Days of Aranjuez” Vima Vendersa. Prelijepi ljetnji dan. Vrt. Terasa. Žena i muškarac sjede za stolom ispod drveća. Razgovaraju o djetinjstvu, seksualnim iskustvima, uspomenama, suštini ljeta i razlikama između muškaraca i žena. Sve to ilustruje muški i ženski pogled na svijet navodi se u sinopsisu Vendersovog filma.

Na festival dolazi i Fransoa Ozon sa najnovijim filmom „Frantz”. Radnja je smještena u doba odmah nakon završetka Prvog svjetskog rata, a priča govori o mladoj Njemici koja na groblju u Francuskoj žali zbog smrti vjerenika. Dok stoji nad njegovim grobom, primjećuje mladog Francuza koji je došao da položi cvijeće na grob svoje vjerenice.

U Veneciju se ove godine vraća i američki reditelj Terens Malik, koji će se predstaviti dokumentarcem „Voyage of Time” u kome slavi univerzum. Narator je Kejt Blanšet.

Među 20 filmova koji će od 31. avgusta do 10. septembra učestvovati u trci za nagrade nalazi se ostvarenje „Na Mlečnom putu” Emira Kusturice. Riječ je o epskoj avanturi, u kojoj Kusturica igra čovjeka u tri različita perioda svog života. Film je najavljen kao priča o ratu o ljubavi, a jednu od glavnih uloga tumači i Monika Beluči. Žirijem ovogodišnjeg Venecijanskog festivala predsjedavaće poznati filmski autor Sem Mendes.

Send this to a friend