Kultura

Vlahović: Neka nas vodi vječna svjetlost i ljubav

Ministarka nauke  Sanja Vlahović u obraćanju prisutnima u prepunoj sali dvorca u Baru istakla je da danas svi mi moramo biti ponosni, jer malo se naroda može podičiti milenijumskim postojanjem i malo država ustvrditi da njihov temelj seže u period od prije 1000 godina.

“Crna Gora, ne samo da obilježava 1000-godišnjicu postojanja, već se može pohvaliti i kapitalnim djelima koja sežu u daleku prošlost. Ljetopis Popa Dukljanina jedno je od takvih djela i  svjedoči o naučnoj, kulturnoj i umjetničkoj tradiciji naše države! Svjedočenje 1000-godišnjeg postojanja tragično je, ali i prekrasno predanje o Dukljanskom Knezu Vladimiru u kojem se, kako je u ovoj sjajnoj monografiji napisao mr Ivan Jovovic, “prožimaju Istok i Zapad i susrijeću različite kulture i tradicije”, rekla je ona.

U Monografiji  je prvi put sakupljena i prezentovana difuzna građa o knezu Vladimiru, i na jednom mjestu opisan njegov kult od Bugarske do Slovenije. Osim istoriografije, u Monografiji  su i likovni prikazi svetog Vladimira, književni i hagiografski prilozi, neki od njih prvi put dostupni  široj i stručnoj javnosti.

Vlahović je napomenula da danas, kada obilježavamo dan stradanja Kneza Vladimira i 1000-godišnjicu državnosti, treba da ostavimo u amanet budućim generacijama da vole i čuvaju svoju državu, da hrabro odlučuju o njenoj sudbini, čuvajući je od svih izazova, a ponekad i od sebe samih.

“Jer, mnogo smo puta pobijedili sebe čuvajući Crnu Goru od isprepletenih interesa, mnogo smo puta unutar gradili stit kako bi Crna Gora nastavila da živi! Nista je nije moglo poljuljati i Crna Gora, gorda, dična, satkana od kamena i ljepote, opstajala je kroz vrijeme…..prezivjela ratove, odolijevala udarcima, podjelama i, ponovo pobijedila. I zato, neka nas vodi vječna svjetlost i ljubav. Baš onakva  svjetlost, koja je, po predanju, obasjala Vladimirov grob noseći luču budućnosti. Ona svjetlost koja je bila inspiracija velikom Njegošu za kapitalnu Luču mikrokozma, neka obasjava našu Crnu Goru i njen dalji put u novu, modernu budućnost, za njen čvrsti korak u novi milenijum postojanja!”, zaključila je Vlahović.

Uvodnu riječ na sinoćnjoj promociji dao je Nj.E. princ Nikola Petrović Njegoš, ispred Ministarstva kulture prisutne je pozdravio generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu mr Aleksandar Dajković, o monografiji su govorili mr Ivan Jovović, zamjenik urednika Monografije, profesori saradnici na ovom djelu iz Makedonije, Rusije i Albanije, dok se u završnoj riječi prisutnima obratio predsjednik Fondacije Sveti Petar Cetinjski g-din Dragoljub Rašović.

Monografija o Vladimiru Dukljanskom – Svetom Vladimiru (970-1016) urađena je na 400 stranica, luksuzno je opremljena, a grafički dizajn uradio je univerzitetski profesor Mile Grozdanić. Promocija Monografije na engleskom jeziku biće upriličena 3. juna na Cetinju.

Send this to a friend