Kultura

Vojvodina podržava osnivanje zavoda za kulturu Crnogoraca

“Jedan od ciljeva pokrajinske administracije da se održi visok stepen očuvanja i unaprijeđenja položaja pripadnika nacionalnih zajednica u Vojvodini, odnosno da im se omogući nesmetano ostvarivanje prava u oblasti obrazovanja, nauke, očuvanja kulture, jezika i tradicije”, kazao je Pajtić.

On je održao sastanak sa  predstavnicima Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji. Sastanku su prisustvovali zamjenik predsjednika Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne zajednice Branislav Sekulić i konzul Republike Crne Gore Miodrag Kankaraš. 

“Osnivanje zavoda za kulturu Crnogoraca bio bi korak naprijed  ka tome da i crnogorska zajednica postepeno ostvaruje prava koja joj po zakonima Srbije pripadaju, a koja omogućavaju nesmetano razvijanje i čuvanje tradicije, kulture i jezika”, ocijenio je Sekulić.

On se zahvalio Pokrajinskoj vladi na dosadašnjoj kontinuiranoj podršci crnogorskoj zajednici u Vojvodini, a prije svega na podršci da zaživi Nacionalni savjet crnogorske nacionalne zajednice. 

 

 

Send this to a friend