Kultura

Weisz: Očekujem da Crnogorci uživaju u Svjetskim umjetničkim igrama

WAG okuplja 60 zemalja svijeta, a Igre su prvi put održane u Hrvatskoj, i to u Zagrebu, Vukovaru, Ludbregu i Umagu 2013. godine, simbolično otvorene na dan ulaska Hrvatske u Evropsku Uniju, dok su 2. Igre održane prošle godine u Bratislavi u Slovačkoj, takođe zemlji članici EU.

Tim povodom razgovarali smo sa osnivačem i predsjednikom organizacije Svjetske umjetničke igre, slikarom Peter Weisz-om, hrvatsko-izraelskim umjetnikom koji je svoje školovanje započeo na zagrebačkim studijima prava i istorije umjetnosti, a nastavio u Parizu na Akademiji likovnih umjetnosti. Ovaj slobodni umjetnik je samostalno izlagao preko stotinu puta u više od dvadeset zemalja svijeta.

Kako ste došli na ideju da osnujete i realizujete Svjetske umjetničke igre?

Gledajući sportsku olimpijadu došao sam do zaključka da se nešto može slično napraviti i sa umjetnicima, u raznim disciplinama. Upalo mi je u oči da postoje filmski festivali, i muzički, i razna bijenala, ali ne i da postoje, kao u sportu, okupljanja umjetnika svih disciplina. Trebali smo se zvati i registrovati kao „Olimpijada kulture“, ali su nas nakon dvije godine iz sportskog olimpijskog komiteta, upozorili da promijenimo ime jer je ono zaštićeno.

Kako Vi vidite misiju Igara?   

Prihvatamo ljude koji poštuju i prepoznaju ljudska prava bez obzira na rasnu, vjersku, nacionalnu pripadnost, dob, seksualne preference ili politička uvjerenja. Smatramo da umjetnici sa dobrim namjerama, i sa svih strana svijeta povezani u jednu jedinstvenu mrežu WAG-a, svojim djelovanjem mogu doprinijeti miru i toleranciji u svijetu.

Na kom principu sarađujete sa 60 zemalja svijeta, koje vaša organizacija obuhvata?

Sarađujemo po principu da mi kao osnivači predstavljamo sjedište koje imenuje i po potrebi razriješava predsjednike nacionalnih odbora čija je pak dužnost da u svojoj zemljui osnuju odbor sa minimum pet članova, da se pridržavaju statusa organizacije i rade u skladu sa legislativom svoje zemlje.

S obzirom da po treći put organizujete Igre, nakon Hrvatske i Slovačke, šta očekujete od istih u Crnoj Gori – kako od publike, tako i od učesnika?

Većina učesnika su umjetnici koju su već bili na prethodnim igrama, i već postoje uspostavljena mnoga prijateljstva, a nadamo se da će se i crnogorski umjetnici vremenom uklopiti u to i kao takvi sarađivati i učestvovati na budućim WAG projektima. Od publike očekujem da uživa u programu.

Pored činjenice da WAG okuplja umjetnike iz svih krajeva svijeta, što itekako govori o uspjehu ove nevladine organizacije, treba pomenuti i da je Evropska Komisija za kulturu nedavno raspisala konkurs u vezi platforme za kulturnu politiku Evropske Unije i da se javilo oko 400 organizacija. Vaš WAG je ušao među 35 organizacija koje će tu platformu osmisliti, kao jedna od tri NVO. Vaš komentar?

To nam je već drugo priznanje jer smo prije prvih Igara dobili pismo podrške od organzacije PEACE BUREAU koja je dobitnik Nobelove nagrade za mir 1913. godine sa sjedištem u Ženevi i njene ko-predsjednice Ingeborg Breines koja je prethodno bila i potpredsjednica UNESCO-a, a kroz ovo najnovije priznanje očekujemo dalju afirmaciju WAG–a kao međunarodne organizacije.

 

Send this to a friend