Kultura

Zetski dom: Pejaković na radionicama razvija dječju kreativnost, maštu i etiku

Kako je saopšteno iz Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, radionice posvećene djeci dio su niza umjetničkih radionica čija je tema kapitalizam, a koje oni organizuju kao dio misije otvaranja pozorišta ka građanima i stvarnosti koja ga okružuje, u okviru evropskog projekta “EU Collective Plays”. 

“Kapital za djecu je pozorišno-glumačka radionica koja će se i u narednim sastajanjima sa djecom i tinejdžerima iz cetinjskih osnovnih škola baviti temom kapitalizma, kroz fenomene kao što su potrošačko društvo, konzumerizam i manjak duhovnih vrjednosti, koje su veoma važne i inspirativne za mlade ljude”, navodi se u saopštenju.

Pejaković je kazao da mu prija da radi sa djecom i mladima i da mu znači svaki trenutak koji provede sa njima.

“Glavni je utisak da su djeca željna da se sa njima radi na ovaj način i taj utisak stvara veliko zadovoljstvo, pa je onda nekako i lakše raditi i još si ispunjeniji”, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, vrlo je značajno i to što Kraljevsko pozorište “Zetski dom”, metaforički rečeno, otvara vrata svim građanima, svim uzrastima, a pomenutom radionicom prije svega mlađima.

“Što je odlično, jer je na Cetinju malo toga što se nudi kad je u pitanju kultura, umjetnost i obrazovanje u umjetnosti kroz radionice, a to je nešto što je nasušna potreba. Nedopustivo je da takvog nečeg nema više kad su djeca i mladi Cetinja u pitanju. Njihova energija, glad, želja, predanost, je nešto što je u tri sata trajanja radionice Kapital za djecu bilo možda drugačije i sa više pozitivnog naboja nego u nekim drugim sredinama u kojima sam radio”, istakao je Pejaković. 

On je naglasio i da postoji posebna lucidnost, humor koji je specifičan za to podneblje, te da na tome treba dalje raditi. 

“Prvo sastajanje je bilo svojevrsno upoznavanje. Na kraju, mogu reći da sam nakon ova tri sata rada napunio baterije i to je dobar znak”, zaključio je Pejaković.

I učeniku OŠ “Njegoš” Konstantinu Vukiću se radionica zaista dopala.

“Zabavljali smo se uz razne igre i zanimacije. Naučili smo kako da kontrolišemo smijeh, kako da se oslobodimo od treme, družili smo se. Sve ovo možemo i da primjenimo u svakodnevnom životu i veoma sam zadovoljan radionicom”, kazao je on. 

I Ana Petrović koja uči u toj školi kazala je da su se zabavili na radionici. 

“Uz razne igrice smo naučili mnogo toga. Naučili smo kako se ponašaju glumci u pozorištu, kao i oni na filmovima”, istakla je ona.

Njena drugarica Anastasija Pajović kazala je da je rad sa Pejakovićem pravi kreativni rad. 

“Učimo glumu, ponašanje u društvu, učimo kako da se koncentrišemo i opustimo”, rekla je Pajović.

Učenica OŠ “Lovćenski partizanski odred” Anastasija Šovran rekla je da sa nestrpljenjem iščekuje novo sastajanje, jer takvih aktivnosti na Cetinju nema onoliko koliko je djeci potrebno.

Naredna radionica „Kapital za djecu“ zakazana je za 3. decembar, a kako su djeca istakla želju da se češće okupljaju i rade sa Pejakovićem, postoji mogućnost da se ta sastajanja ubuduće zakazuju u više termina na mjesečnom nivou.

Send this to a friend