Amerika zabranjuje trans masti u hrani

Komentari (0)
A A A
Američka agencija za kontrolu bezbjednosti hrane preduzela je korake da potpuno zabrani korišćenje trans masti u proizvodnji prehrambenih proizvoda, jer tvrde da su ozbiljna opasnost po zdravlje ljudi.

Djelimično hidrogenizovana ulja, najveći izvori trans masti, u Americi nijesu više u kategoriji "sigurnih po zdravlje ljudi", saopštila je Amerićka agencija za hranu i lijekove FDA. 

Ovo reugaltorno tijelo je naglasilo da bi zabrana korišćenja trans masti mogla da spriječi smrt do 7.000 osoba godišnje, kao i 20.000 srčanih udara koji su prouzrokovani konzumiranjem hrane bogatom trans mastima, a nakon prijedloga zabrane ostavljen je period od 60 dana u kome bi trebalo da se izvrše neophodne konsultacije o primjeni ove mjere. 

"Iako je potrošnja potencijalno štetne hrane bogate trans mastima u posljednje dvije decenije znatno opala, one i dalje predstavljaju ozbiljnu prijetnju za zdravlje ljudi, a današnja odluka agencije je veliki korak ka još većoj zaštiti građana Amerike od potencijalnih štetnih posljedica njihovog konzumiranja", saopštila je Margaret Hamburg iz agencije. 

Ukoliko ova akcija agencije urodi plodom, hidrogenizovana ulja će biti proglašena za aditive i neće moći da se koriste u proizvodnji hrane bez prethodno dobijenog odobrenja. 

Ta potencijalna zabrana neće pogađati hranu u kojoj se prirodno nalaze trans masti, kao što je slučaj sa mlijekom i mliječnim proizvodima. 

Vještačke trans masti koriste u prerađenoj hrani koja se služi u restoranima kao dodatak jelu koji mu produžava rok trajanja ili ukus. Masti se stvaraju tako što se biljnom ulju dodaje vodonik kako bi se masti učinile kompaktnijim. 

Nutricionisti su već duže vrijeme upozoravali da su trans masti čak štetnije po zdravlje srca od već dokazanog štetnog dejstva zasićenih masti. 

Neke od kompanija koje se bave proizvodnjom hrane već su iz procesa proizvodnje još 2006. godine po preporuci odstranili trans masti koje štete zdravlju srca, kada je uveden propis da na svakom pakovanju mora biti navedena količina trans masti u prehrambenom proizvodu. 

Grad Njujork i još nekoliko gradskih uprava je takođe već zabranilo korišćenje trans masti u ishrani, međutim u nekim prerađenim prehrambenim proizvodima se još uvijek nalaze trans masti, poput kokica za mikrotalasnu rernu i smrznutih pekarskih proizvoda i pice. 

Prema podacima FDA, unos trans masti po glavi stanovnika u Americi je opao od 2003. godine sa nivoa od 4,6 grama, na količinu od jednog grama u 2012. godini, ali je agencija riješila da preduzme još jedan korak kako bi se uspješnije izborila sa faktorima koji utiču na nastanak bolesti srca. 

Ovu odluku su pozdravile i podržale vlasti Njujorka koje su bile među prvima koje su uvele zabranu za trans masti, a odlazeći gradonačelnik Majkl Blumberg je, između ostalog, ovu odluku protumačio i kao potvrdu ispravne odluke grada kojom su želeli da zaštite zdravlje svojih stanovnika. 

Tweet
0
Ključne riječi:
Najnoviji komentari
  • Margarin Ovo u prevodu znaci da jedno od najvise koriscenih hidrogenizovanih ulja - margarin - ne da nije zdrav kako ga reklamiraju dodajuci mu razne "vitamine" nego je poguban za nase zdravlje. Ali dok ova istina dodje do nas, proci ce pet godina a na hiljade ljudi ce dodatno zapusiti svoje arterije...Nadam se da ipak nece biti tako. prije 1 year 5 months
    0 0