Politika

Aleksandar Eraković i zvanično ambasador Crne Gore u Portugalu

U razgovoru sa ambasadorom Erakovićem predsjednik Portugala je naglasio da u procesu evropskih i evroatlantskih integracija Crna Gora može računati na punu pomoć njegove zemlje, posebno u svijetlu predstojeće odluke NATO saveza, čiji je Portugal jedan od osnivača, o upućivanju poziva našoj zemlji za punopravno članstvo.

“Predsjednik Silva je takođe podvukao da Portugal želi da intenzivira bilateralnu saradnju sa Crnom Gorom, posebno na ekonomskom planu, a tokom razgovora je bilo riječi i o aktuelnoj situaciji na Zapadnom Balkanu”, saopšteno je iz MVPEI.

Eraković je zahvalio predsjedniku Silvi na dosadašnjoj pomoći koju je Portugal pružio Crnoj Gori na njenom evroatlantskom putu i podsjetio da je naša zemlja krenula na taj put potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU 2007. godine upravo za vrijeme portugalskog predsjedavanja.

“Naglasio je da takvu konstruktivnu saradnju Crna Gora očekuje i u narednim etapama svog pridruživanja EU I NATO. Ambasador Eraković je prenio i snažan interes Vlade Crne Gore da unaprijedi bilateralnu saradnju sa Portugalom kroz jačanje ugovorno-pravne osnove, razmjenu posjeta na najvišem nivou i intenziviranje ekonomskih odnosa dvije zemlje”, ističu u MVPEI.

Tokom boravka u Lisabonu, novoimenovani ambasador Crne Gore razgovarao je i sa ministrom vanjskih poslova Portugala Rui Machetom.

Send this to a friend