Politika

Alijansu ne zanimaju protesti

On je na brifingu, u sjedištu Alijanse u Briselu, rekao Pobjedi da NATO prati dešavanja u Crnoj Gori zato što je ona najjači kandidat za članstvo.

“Pratimo dešavanja jer Sjevernoatlantski savjet naredne nedjelje dolazi u Crnu Goru i konstantno procjenjujemo progres, kako bi na Ministarskom samitu u decembru donijeli odluku o pozivu Crnoj Gori”, kazao je izvor iz Alijanse.

Na pitanje novinara koliko će Izvještaj Evropske komisije uticati na decembarsku odluku, on kaže da hoće indirektno, ali da Alijansa ima svoje interne izvještaje.

“Mi prikupljamo što više informacija, preko ambasada NATO članica u Crnoj Gori, ali i naših eksperata, koji imaju svoje interne izvještaje, ali i nevladinog sektora. Sastanak naredne nedjelje, naši izvještaji i izvješaj EK će nam zajedno pomoći da imamo što bolji uvid u stanje na terenu, kako bismo donijeli odluku “, pojasnio je zvaničnik NATO-a.

Prema njegovim riječima, puno je država koje su preko ministara inostranih poslova poslale poruku Crnoj Gori da će podržati njenu kandidaturu u decembru. Poruka ohrabrenja je stigla i iz Sjedinjenih Američkih Država kada je potpredsjednik SAD-a Džozef Bajden najavio podršku Amerike.

“Ali, isto tako, postoji Francuska koja se od marta, kada je francuski predsjednik Fransoa Oland rekao da je u tom momentu protiv proširenja, nije oglašavala. Ne znam kakav je danas stav Francuske. Takođe, postoje zemlje koje su članice Alijanse, doduše njih je vrlo malo, čiji stav još nije pouzdano definisan, iako nijesu protiv učlanjenja Crna Gore”, dodao je on.

Zvaničnik je ukazao da često postoje nesporazumi kada su NATO integracije u pitanju i da se uslov za NATO u Crnoj Gori često dovodi u vezu sa hapšenjima ili sudskim procesima.

“Mi to nikada nijesmo zahtijevali. To su unutrašnja pitanja Crne Gore i u to se ne miješamo”.

On je dodao i da NATO ne zahtijeva nikakav konkretan procenat kada je podrška u pitanju.

“Mi ne kažemo morate imati 51 odsto, već želimo da vidimo taj trend rasta. Imamo miješane podatke u istraživanjima javnog mnjenja, ali je iz istraživanja u istraživanje vidljiv rast podrške”, pojasnio je izvor iz Alijanse.

Send this to a friend