Politika

Bajagić: Efikasno korišćenje dobara uslov za razvoj Plužina i bolji standard

Svečanom sjednicom, kojoj su prisustvovali predstavnici brojnih opština, državnih insititucija, javnih preduzeća i ustanova, kao i predsjednik države Filip Vujanović, proslavljen je 4. avgust – Dan Opštine Plužine.

Prema riječima predsjednika Opštine Mijuška Bajagića, i ove godine praznik se proslavlja u vremenu ekonomske krize ,koja je usporila svaki razvoj u državi na lokalnom nivou.

“Probleni u privredi, loša privatizacija, kao i nedovoljno i neadekvatno korišćenje prirodinih resursa, zastoj u razvoju čitavog sjevernog regiona, pa i naše Opštine, ima za posljedicu veliku nezaposlenost i migraciju stanovištva. Od desetak nekada uspješnih preduzeća sada radi samo HE Piva”, kazao je Bajagić.

On je dodao da je stečaj otvoren u fabrici Elektroda na Goranjsku, čiji je rad bio značajan za razvoj te Opštine, te naveo da bi državni organi trebalo da se angažuju kako bi se pronašao partner i organizovala proizvodnja.

”Zatovorena je Pilana Brezna, a lokalana samouprava nije uspjela da ubijedi vlasnika hotela Piva, Buvansku rivijeru u opravdanost njegovog stavljanja u funkciju”, rekao je on.

Bajagić je istakao da su uspjeli da riješe probleme iz nadležnosti lokalne uprave, da nemaju neizmirenih obaveza i da razvojne projekte finansiraju iz svog budžeta.

Kako je dodao, ove godine donešena je odluka o proglašenju Regionalnog parka prirode Piva, prvog regionalnog parka u Crnoj Gori, a efikasnim korišćenjem dobara zaštićenog područja stvoriće se uslovi za brži razvoj Opštine i povećanja standard stanovništva.

U završnoj fazi je realizacija izgradnje 58 stanova sa fondom za solidarnu stambenu izgradnju, gdje je 11 stanova opredijenjeno za socijalno stanovanje.

Bajagić je poručio da će nastaviti sa nadokandama nezaposlenim porodiljama u Plužinama, stipedniranjem najboljih studenata i izdvajanjem sredstava za unapređenje kulture.

Send this to a friend