Politika

Bajčetić: Zahtjev za formiranje prelazne Vlade potpuno legitiman

„A naši zahtjevi su jednostavni, razumni i potpuno legitimni – formiranje prelazne Vlade koja će, tokom naredne godine, organizovati prve fer i slobodne izbore u našoj istoriji. Jer izbori koje organizuje aktuelna vlast nemaju nikakav demokratski legitimitet, oni su namješteni i unaprijed pokradeni“, naglasio je on.

Prema njegovim riječima brojne afere su, tokom minule dvije godine, osvijetlile čitavu lepezu mehanizama izbornog kriminala kojima se služi vladajuća većina. 

„To je konstatovano u izvještajima EU, a to sada potvrđuju čak i čelnici jednoga od koalicionih partnera iz vladajuće većine. Zato su naši zahtjevi potpuno legitimni. Njima se trasira jedini demokratski put izlaska iz duboke političke , institucionalne i ustavne krize u kojoj se moja država već tri godine nalazi“, dodao je Bajčetić.

Inače, na ovogodišnjem sastanku Savjeta IYDU, koji je od 3. do 6. avgusta održan u Rio de Janeiru (Brazil), MMPZP je učestvovala u svojstvu punopravnog člana te asocijacije.

Tema sastanka ovogodišnjeg Savjeta bila je unapredjenje položaja mladih, poboljšanje obrazovnog sistema kao i radni angažman. 

Između ostalog Bajčetić je upoznao delegate sa problemima sa kojima se mladi susreću u Crnoj Gori, naglasivši da je posebno alarmantno stanje na državnom Univerzitetu koji je već odavno degradiran. 

 

“Bajčetić je takođe naglasio i problem nezaposlenosti mladih čija stopa trenutno iznosi preko 30 odsto”, dodali sui z PzP-a.   

Tokom sastanka Savjeta delegati su predstavili političku situaciju u svojoj zemlji. 

Upoređujući političku situaciju sa svojim kolegama iz Afrike, Maldiva, Ekvadora  itd. “Bajčetić je kazao da je zajedničko to što i u Crnoj Gori imamo diktatorski režim baš kao u pomenutim zemljama, a posebno je interesantno to što crnogorski režim pokušava da stvori  svoju “dinastiju” na taj način što trenutni  visoki funkcioneri vladajuće partije postavljaju svoju djecu kao naslednike na njihovim funkcijama.” 

Predstavnici IYDU su izrazili veliki interes za predstojeće proteste koji će se organizovati krajem septembra u Podgorici, a jedan dio njih je čak izrazio i spremnost da podrži iste.

Na godišnjem sastanku Savjeta IYDU koji se održao u Brazilu izabrani su novi predsjednik i potpredsjednici te organizacije, a Mreža mladih PzP-a je i zvanično postala punopravna članica IYDU.

Send this to a friend