Politika

Bardhi: Ambasada Albanije da presudi o mandatu

Bardhi je za Dan rekao da je Đeljošajevo odbijanje da mu ustupi mandat poslanika brutalno kršenje koalicionog sporazuma i teško kompromitovanje za pravni i politički sistem Crne Gore.

„Uvidjevši ozbiljnost situacije, ja sam poslao dopis albanskoj ambasadi u Podgorici i ambasadoru Ernal Filou. Objasnio sam o čemu se radi i zatražio da posreduju kako bi se riješio spor sa Albanskom alternativom, to jest da nam se vrati mandat poslanika jer na to imamo apsolutno pravo. Đeljošaj mjesecima ignoriše koalicioni sporazum, i to radi vrlo brutalno. Ali, evo još odgovor nijesam dobio iz ambasade. Vidio sam se s ambasadorom jednom prilikom, i načelno je upoznat s detaljima ovog slučaja“, rekao je Bardhi.

Ponovio je da će biti prinuđen da podnese tužbu protiv Đeljošaja zbog uzurpacije poslaničke funkcije, navode ći da se obraćao brojnim kolegama i inetitucijama da bi zaštitio svoja zakonom garantovana prava.

Prema njegovoj tvrdnji, u postupanju Đeljošaja vidi se problem u funkcionisanju izbornog sistema u Crnoj

Gori. On smatra da se sada postavlja ozbiljno pitanje šta će nam sporazumi i zašto se uopšte prave političke koalicije.

„Bez sporazuma nema izborne liste, i na osnovu njega dijele se mandati. Takođe, dijele se i sredstva. Mislim da je ovo prvi slučaj da se sporazum na ovakav način ne poštuje“, izjavio je Bardhi. 

Albanska koalicija, kako je zvaničan naziv saveza koji su sklopili DSA, Demokratska partija Fatmira Đeke i AA 2012.godine, zasniva na sporazumu u kome je, kako Bardhi tvrdi, pitanje mandata regulisano tako da bude podijeljen na pola za potpisnike ugovora.

Konačne rezultate parlamentarnih izbora u Crnoj Gori Državna izborna komisija objavila je 22. oktobra 2012. godine. Najviše mandata na tim izborima osvojila je Evropska Crna Gora 39, DF 20, SNP devet i Pozitivna Crna Gora sedam mandata. BS je osvojila tri mandata, a Albanska koalicija, Forca i Hrvatska građanska inicijativa po jedan. 

Send this to a friend