Politika

Bečanović: Nema izvinjenja, nećemo povući Rječnik

Crnogorski parlament usvojio je Rezoluciju kojom se traži da Crnogorska akademija nauka i umjetnosti CANU povuče Rječnik i izvinjenje autorskog tima.

U Rezoluciji se ocjenjuju neprimjerenim djelovi Rječnika koji se tiču uvrijedljivih kvalifikacija za Albance, Bošnjake i pripadnike islamske vjeroispovjesti. Savjeta za izradu Rječnika nije u obavezi da poštuje tu odluku.

Bečanović je kazala Radiju Crne Gore da se sada vladajuća partija može pohvaliti da nije ostala nijedna djelatnost niti institucija koju nije stavila pod kontrolu.

“Savjet za izradu Rječnika nije u obavezi da poštuje tu odluku. Nevjerovatno je da neko očekuje da se autorski tim nekome izvinjava za svoj rad. Definitivno će Rezolucija ostati zapamćena kao nevjerovatna odluka i inkvizitorski akt“, kazala je Bečanović.

Ona je rekla da da u ime Savjeta neće predložiti povlačenje Rječnika niti će se izvinjavati, navodeći da o daljim koracima CANU-a treba pitati predsjednika te ustanove.

“Ovo je neobična situacija jer parlament politički želi da natjera nauka da se prilagođava ciljevima Demokratske partije socijalista“, ocijenila je Bečanović.

Send this to a friend