Politika

Bečanović: Rječnik neka ostane kao dokaz koliko smo pogriješili, premijer nije relevantan!

„Nijesam ja, niti bilo ko od članova savjeta, sastavljala primjere koji su navođeni. To su tekstovi koji su objavljivani u Crnoj Gori. Većina njih je fiktivnog tipa, to su književni tekstovi u kojima postoji poseban vrednosni sistem“, kaže ona.

Objašnjava da je posrijedi kolonijalna komunikacija.

„Ovaj prostor je svojevremeno bio koloniziran, i postoji agresivan dijalog između domicilne kulture i kulture kolonizatora. Domicilna kultura se brani, i zato su tamo naopaki i Agarjani i Turci… Pravila kolonijalne komunikacije su takva. Primjeri su uglavnom iz književnih tekstova iz 19. vijeka“, kaže Bečanović.

„Stvari u identitetskom smislu su toliko komplikovane da ne smijemo taj jadni rječnik optuživati za svašta. Ne smije se ovoliko raspirivati mržnja na osnovu jedne knjige. Mnogo je opasno“, smatra ona.

Osim revolta nacionalnih manjina, rječnik je izazvao ljutnu, ali i podsmijeh zbog toga što je Mjesec opisan kao planeta. 

„To je stilska greška. Umjesto planeta, stavite ‘nebesko tijelo’ i čućete rečenicu kakva treba da bude“, kaže Bečanović.

A, na pitanje kako se mijenjaju greške u nečemu što je već odštampano i hoće li sa korektorom da idu od vlasnika do vlasnika i brišu greške, Bečanović objašnjava da se u leksikografskim izdanjima ispravke rade uz dodatak narednom izdanju.

„Naredno izdanje će biti objavljeno sa ispravljenim greškama. Ovo izdanje neka ostane kao podatak o tome koliko smo izgriješili. Neko drugo vrijeme će iščitavati taj rječnik. Ja nemam utisak da je napravljeno grešaka toliko da bi se rječnik povukao“, naglašava ona.

Na podsjećanje da je ranije kazala da bi se prije spalila nego dozvolila povlačenje rječnika, Bečanović kaže:

„Zabrana knjige je neprimjerena i za moju Crnu Goru“.

Bečanović dodaje i da joj nije jasno kako jedan premijer može da se bavi rječnikom u jednoj državi. To je njen komentar na poziv premijera Mila Đukanovića da CANU u najkraćem roku sanira štetu, iako je napomenuo da se vlada ne bavi ni pisanjem ni ocjenjivanjem, a kamoli zabranom naučnih djela. 

„Ja ne mogu da uzmem izjavu premijera kao nešto relevantno. Po svojoj funkciji, premijer ne može da se miješa u nauku“, kazala je ona.

Bečanović je napomenula da je CANU do sad dobila samo dva prigovora na rječnik, i pozvala sve koji smatraju da ih ima još, pišu na mejl adresu [email protected].

Send this to a friend